V kauze Mello sa história opakuje, opäť zmizla aj jeho družka

Niekoľko týždňov po tom, čo zo Slovenska zmizol medzinárodne hľadaný a obžalovaný Karol Mello, sa stratila aj jeho družka, herečka Zuzana Marošová.

25.08.2011 12:00
Zuzana Marošová Foto:
Zuzana Marošová.
debata (23)

Po nakrútení niekoľkých častí televízneho seriálu, v ktorom mala účinkovať, dala v televízii Markíza výpoveď a kde sa nachádza, nie je známe. Špekuluje sa, že podobne ako pred Mellovým zadržaním v Poľsku aj teraz sa dvojica so svojím malým synom zrejme skrýva na neznámom mieste v zahraničí.

Polícia odmietla komentovať, či o Marošovej a Mellovom aktuálnom pobyte vie. „Polícia robí všetko, čo jej zákon umožňuje. Vzhľadom na dohodu s Generálnou prokuratúrou sa k prípadu nebudeme vyjadrovať,“ odkázala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

O tom, kde sa herečka zdržiava, odmietajú rozprávať aj jej príbuzní. V rodinnom dome Marošovcov v Prievidzi boli napoludnie doma jej rodičia. „Nebudeme nič hovoriť, obráťte sa na pána Gerega,“ povedala Pravde medzi dverami herečkina matka. Po výzve manžela, aby sa s novinármi nerozprávala, zatvorila dvere a už sa neozvala.

Ján Gereg je Mellovým advokátom, prostredníctvom ktorého podľa denníka Plus jeden deň požiadala Marošová Markízu o rozviazanie pracovného pomeru. Pravde sa s ním napriek prísľubu rozhovoru včera nepodarilo skontaktovať.

Marošová výpoveď v Markíze odôvodnila údajným zlým zdravotným stavom. „Mala zdravotné problémy, o ktorých nás informovala, a na základe toho sme odstúpili od zmluvy s ňou. Bola to korektná dohoda,“ uviedla hovorkyňa televízie Oľga Dúbravská.

Viacerí experti aj policajné zdroje vidia za odchodom Marošovej práve útek za Mellom. Jej vystopovanie by teoreticky mohlo políciu doviesť až k obvinenému. Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov a dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor však upozorňuje, že vyšetrovatelia Marošovú nemôžu sledovať automaticky. Najprv by museli splniť viaceré formálne náležitosti, napríklad získať povolenie súdu.

„Inštitút sledovania, ako každý inštitút, si vyžaduje určité procesy schvaľovania, a to podľa toho, ako zasahuje do základných slobôd,“ uviedol. „Pri dobrej kooperácii to môže trvať len niekoľko hodín,“ dodal Ivor s tým, že podľa doterajšieho vývoja kauzy vraj polícia mohla už dopredu predpokladať vývin situácie a počítať s rôznymi modelmi udalostí.

Marošová žila s Mellom na úteku posledné štyri roky, kým ho nezadržala poľská polícia v Krakove. V roku 2007 dokonca na verejnosť prenikli ich spoločné fotografie z dovolenky v španielskom Alicante. Napriek tomu, že herečka celé roky vedela, kde sa skrýva medzinárodne hľadaný obžalovaný a neoznámila to príslušným orgánom, stíhať ju za to nemôžu. Rovnako ani teraz, keby sa ukázalo, že je znova s ním.

Bývalý policajný prezident Anton Kulich totiž upozorňuje, že samotné sprevádzanie obvineného nie je trestné. „Aby šlo o trestný čin, polícia by najprv musela preukázať, že obvinenému aj priamo napomáhala, čo je ťažko preukázateľné,“ vysvetľuje. Navyše podľa Trestného zákona sa tresty pri napomáhaní na úteku nevzťahujú na ľudí blízkych páchateľovi.

Podľa posledných informácií, o ktorých koncom júla hovoril námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka, sa mal Mello, obvinený z troch vrážd, ukrývať v Kosove. Tam ho polícia údajne sledovala po tom, čo sa pre pochybenie súdov, prokuratúry či polície, ktoré si vinu navzájom prehadzujú, dostal na slobodu. Po vydaní požiadavky na medzinárodný zatykač však Mello úkryt údajne opustil a zmizol.

Ivor tak upozorňuje, že v prípade Mella sa od jeho začatia pred siedmimi rokmi veľa nezmenilo. „Situácia je obdobná ako vtedy, zmenili sa len niektoré okolnosti,“ uzatvára.

Vývoj kauzy Mello

  • december 2004 – v Moste pri Bratislave zastrelili 10-ročného chlapca a 30-ročnú ženu, ktorí sa však obeťami zločinu stali omylom. Útok mieril na chlapcovho otca, bývalého policajta a podnikateľa, ktorý v aute nebol
  • marec 2007 – bratislavský súd vydal medzinárodný zatykač na Karola Mella, ktorý mal byť podľa polície objednávateľom vraž­dy
  • august 2007 – médiá priniesli zábery Mella, ako s družkou Zuzanou Marošovou a ich synom dovolenkujú pri mori v španielskom Alicante. V tom čase bol už Mello na úteku a hľadal ho Interpol. Ani v Španielsku sa ho však nepodarilo zadržať
  • október 2010 – poľskí policajti zatkli Mella v luxusnom rodinnom dome v Krakove, kde žil aj s Marošovou a synom pod falošnou identitou
  • január 2011 – krakovský súd rozhodol o vydaní Mella na Slovensko, a to až na piaty raz pre rôzne chýbajúce dokumenty zo Slovenska
  • 28. apríl 2011 – Mella eskortovali na Slovensko, kde ho vzali do útekovej väzby, o ktorej rozhodol prvostupňový súd
  • 9. máj 2011 – Mella pre procesné chyby prepustili z väzby, no vzápätí ho zase zadržali kukláči a okresný súd naňho znova uvalil útekovú väzbu
  • 19. máj 2011 – Mello sa po rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave opäť dostal na slobodu, tentoraz ho už polícia nemohla zadržať
  • 15. júl 2011 – odbor osobitného určenia Generálnej prokuratúry požiadal nitriansky súd o vydanie medzinárodného zatykača na Mella, tentoraz pre vraždu bieleho koňa Jozefa Gudábu z roku 2003, Mello však už na Slovensku nebol
23 debata chyba