Zo štátnych nemocníc sa chystá odísť väčšina lekárov

K hromadným výpovediam, ktoré by mali začať podávať nemocniční lekári, sa pridávajú hlavne zamestnanci veľkých fakultných nemocníc. Podľa informácii Pravdy z niektorých zdravotníckych zariadení plánujú odísť až stovky lekárov naraz. Riaditelia nemocníc sa obávajú, že sa nebude mať kto postarať o pacientov.

25.08.2011 14:24
lekári, doktori, operácia Foto:
Ilustračné foto
debata (37)

„Mohlo by to ohroziť nemocnicu aj pacienta. Ani ako lekár, ani ako riaditeľ si nemyslím, že je to správna cesta,“ povedal riaditeľ trnavskej nemocnice Gabriel Pavelek na margo plánov lekárov. Nielen v trnavskej, ale aj v iných nemocniciach totiž hrozí, že ak by odišiel z oddelenia čo i len jeden lekár, nebudú schopné zabezpečiť plynulú prevádzku.

Ako navyše zdôraznil riaditeľ banskobystrickej nemocnice Michal Bucek, fakultné a univerzitné nemocnice sú koncové, a preto v systéme nenahraditeľné. „Nemôžeme si akokoľvek dovoliť ohroziť ich činnosť. Verím preto, že naši lekári si to uvedomujú a budú sa správať zodpovedne. V žiadnom prípade nesmie byť ohrozená starostlivosť o pacienta,“ povedal Bucek.

Celkovo v nemocnici v Banskej Bystrici pracuje zhruba 360 lekárov, čo podľa riaditeľa zodpovedá súčasným potrebám. O tom, koľko lekárov sa chystá podať výpovede, vraj nevie. Pravde sa však podarilo zistiť, že by malo ísť napríklad o väčšinu špecialistov z oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny. Odísť plánuje dokonca aj jeho primár.

„Viac ako dvadsať rokov pracujem v zdravotníctve. Za ten čas sa v jeho prospech neurobilo v podstate nič a toto, čo sa chystá teraz, vôbec nie je riešenie. Verejnosti sa predkladajú rôzne polopravdy, aj čo sa týka výhodnosti akcioviek. Prezentujú ich ľudia, čo podľa mňa ani nevedia, o čom rozprávajú. Hromadnými výpoveďami chceme dať jasne najavo, že takto to ďalej už nemôže ísť. Tu predsa nejde len o lekárov, ale predovšetkým o pacientov,“ zdôvodnil primár Jozef Valky.

Rovnaký názor má aj lekár Michal Venglerčík. ,,Dôvody sú jasne zhrnuté v deklarácii. To sú reálne veci, ktoré trápia zdravotníctvo a je nutné ich riešiť. Veď aj my lekári sme v podstate pacienti," uviedol.

Deklaráciu ako predbežný súhlas s podaním výpovede podpísali v banskobystrickej nemocnici asi tri štvrtiny lekárov, teda asi 230. Odborári očakávajú, že podávanie výpovedí, ktorých zbieranie oficiálne odštartuje dnes, sa tu rozbehne pre dovolenkové obdobie naplno až v druhom septembrovom týždni.

Na otázku Pravdy, či má vedenie nemocnice predstavu, ako bude riešiť situáciu v prípade hromadného odchodu lekárov, Bucek neodpovedal. ,,Je to ich slobodná voľba. Bez lekárov sa liečiť nedá, ale myslím si, že všetci sme prisahali," povedal.

Presné počty tých, ktorí chcú dať výpovede, nepoznajú podľa hovorkyne nemocnice s poliklinikou Petry Lihanovej ani v Žiline. Jednotliví lekári si však myslia, že nátlakovú akciu podporí väčšina z 220 doktorov.

„Všetci sú v neistote. Lekári aj pacienti. Určite to nespeje k dobrému. Práca nie je dobre zaplatená a povinnosti pribúdajú. Viacerí špičkoví lekári už mali aj v minulosti rôzne ponuky zo zahraničia, možno ich práve teraz využijú,“ povedal lekár, ktorý si želal zostať v anonymite.

Zastavenie transformácie, ako aj ostatné požiadavky lekárskych odborárov podporuje aj primár oddelenia pediatrickej ortopédie Juraj Popluhár. Ako však povedal, zatiaľ nerozmýšľal, či by pre to aj reálne odišiel z nemocnice.

„Je to dvojsečná zbraň, pretože ako vedúci pracovník oddelenia nemôžem znefunkčniť jeho chod. Teraz tú pripravenosť dať výpovede určite podporujem, toto je prvé kolo. Neviem však, či primári sú morálne oprávnení, aby odišli ako prví,“ povedal.

Hromadné výpovede sa plánujú aj v Bratislave. Ako pre Pravdu povedal anestéziológ z Detskej fakultnej nemocnice Ján Sýkora, odísť z nemocníc je odhodlaná väčšina lekárov, medzi nimi aj on. „Podporujem požiadavky Lekárskeho odborového združenia. Situácia v nemocniciach je kritická. Nemôžeme fungovať ako dobrí hospodári, liečime pacientov najlepšie, ako vieme, ale zdravotné poisťovne nemocniciam adekvátne nezaplatia a v tom je problém.“

Dodal, že tento problém nevyrieši ani premena nemocníc na akciové spoločnosti. ,,Keby sme liečili pacientov iba do poisťovňou určenej výšky úhrad výkonov, mnohí by nemohli dostať potrebnú liečbu."

Kam pôjdu lekári po podaní výpovedí, Sýkora zatiaľ presne povedať nevedel. „Niektorí pôjdu na úrad práce, iní to vyskúšajú v zahraničí. Alebo sa zostaneme pozerať, ako tu pacientov liečia politici a tí, ktorí si to zoberú na zodpovednosť,“ povedal.

V druhej najväčšej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach je pripravená podať výpovede drvivá väčšina lekárov. Podľa prednostu jednej z kliník na Triede SNP, ktorý si neželal byť menovaný, na ich klinike podajú výpoveď všetci lekári.

Podľa zástupcu prednostu Kliniky pre infekčné choroby Ladislava Virága aj u nich evidujú množstvo lekárov, ktorí chcú podať výpovede.

V trenčianskej nemocnici pracuje 230 lekárov, väčšina z nich sa však k výpovediam vyjadriť nechcela.

37 debata chyba