Zákon o liekoch pomôže viac firmám

Pacienti na doplatkoch za lieky tak skoro neušetria. Odborníci dokonca tvrdia, že ak minister zdravotníctva Ivan Uhliarik presadí nový zákon o liekoch, výsledok bude presne opačný a doplatky sa ešte zvýšia.

30.08.2011 20:00 , aktualizované: 31.08.2011 12:16
lieky, liek, lekáreň, pacient Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Uhliarik hovorí, že vďaka zákonu pacienti usporia približne 48 miliónov eur, podľa odborníkov však ide len o populistické sľuby. Zlegalizovaním vernostných systémov či vytváraním sietí lekární navyše neušetrí ani zdravotnícky systém. Naopak, pripraví ho to o ďalšie zdroje a ministerstvo sa zároveň zbaví zodpovednosti za stúpajúce ceny doplatkov.

„Za najväčší problém tohto zákona považujeme legalizáciu sietí, ktorá môže viesť ku kartelizácii a monopolizácii trhu a tým následne k zvýšeniu cien liekov a zníženiu dostupnosti lekárenskej starostlivosti,“ tvrdí Tomáš Turiak zo Slovenskej lekárnickej komory. Veľké siete totiž môžu vytlačiť z trhu menšie lekárne, ovládnuť trh a vďaka tomu určovať výšku doplatkov za lieky, ako sa im to hodí.

O tom, že ide o naozaj reálnu hrozbu, svedčia podľa viceprezidenta komory Ondreja Sukeľa aj skúsenosti z okolitých krajín, kde vytváranie sietí práve pre spomínané problémy zakázali. „Došlo k tomu napríklad v Nórsku, kde sa trh dostal do rúk pár súkromným firmám, ktoré sľúbili, že znížia ceny. V prvom kroku ich síce naoko znížili, teraz sú už však dôkazy o tom, že tieto firmy konali kartelovo, aby odrovnali konkurenciu. Štát pritom z toho nič nemal, iba znížil počet lekární na vidieku,“ povedal.

Postavenie veľkých finančných skupín na trhu môže posilniť ešte aj to, že odborným zástupcom lekárne nemusí byť osoba s atestáciou z lekárenstva. Rovnako aj ďalší návrh rezortu, podľa ktorého na jedno povolenie bude možné otvoriť viac pobočiek lekární.

„Zákon je navrhnutý tak, že všetky procesné úkony padnú. Sieť si bude môcť s jedným povolením otvoriť aj päťdesiat lekární a tým končí vplyv ministerstva ako regulátora,“ myslí si Sukeľ.

Ministerstvo zdravotníctva sa s výhradami lekárnikov nestotožňuje. Podľa neho zákon o liekoch vytvára jasné pravidlá pre tvorbu siete lekární, ktoré v súčasnosti vznikajú ako dobrovoľné združenia bez možnosti postihu. „Takto bude jasné pravidlo, že siete môžu vznikať len na úrovni vyšších územných celkov a v prípade porušenia zákona bude postihnutý držiteľ povolenia,“ tvrdí ministerstvo.

Podľa Sukeľa sa tým však nič nevyrieši. „Čo sa tým reguluje? Znamenať to bude akurát to, že veľká sieť nebude mať 150 povolení ako teraz, ale len osem. Čo z toho bude mať štát okrem toho, že nedostane poplatky za 142 konaní? Navyše argument, že už v súčasnosti dochádza k vytváraniu sietí, nie je argument. Keď sa zákon porušuje, treba hľadať mechanizmy, ako zabezpečiť, aby sa dodržal.“

Výhrady majú odborníci tiež k vernostným systémom. Tie by mali poskytovať rôzne zľavy a bonusy pri kúpe liekov viazaných na predpis. Kým podľa ministerstva pacienti vďaka tejto novinke ušetria, lekárnici tvrdia, že jediní, čo z nej budú profitovať, budú majitelia lekární. „Tento systém sa momentálne snaží ministerstvo prezentovať ako spôsob znižovania doplatkov za lieky, čo je nezmysel. Vernostné systémy sú klasické marketingové praktiky používané na zvýšenie lojálnosti klienta, zvýšenie zisku súkromnej firmy a zvýšenie podielu na trhu,“ povedal Turiak.

Ako doplnil Sukeľ, keby rezortu naozaj išlo o prospech pacienta, má v rukách dosť regulačných nástrojov, ako zníženie doplatkov docieliť. „Cenu liekov tvorí nielen úhrada pacienta, ale aj zdravotnej poisťovne. Ak by teda rezort zvýšil sumu, ktorú má za liek platiť poisťovňa, automaticky by sa znížila spoluúčasť pacienta. Namiesto toho však zavádza nejaký pseudonástroj, ktorý bol mimochodom v okolitých krajinách, napríklad v Nemecku, v Poľsku a v Česku zakázaný, lebo to viedlo k zvýšenej spotrebe liekov.“ Tá už je pritom podľa samotného rezortu na Slovensku príliš vysoká, o čom svedčí aj 120-tisíc balení liekov, ktoré ročne putujú do koša.

Vernostné systémy môžu navyše pripraviť zdravotníctvo o desiatky miliónov eur, nehovoriac o tom, že odporujú zákonu o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Podľa neho totiž v súčasnosti lekáreň musí dávať zdravotnej poisťovni zľavu v rovnakej výške ako pacientovi. Podľa poslaneckého návrhu Tibora Bastrnáka (Most), ktorý včera schválil zdravotnícky výbor, by už však zľavu mal dostať iba pacient. Uhliarikov rezort sa s touto zmenou stotožňuje.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba