Vláda chce šetriť aj na valorizácii penzií

Do parlamentu opäť smeruje návrh zvyšovania dôchodkov, takmer identický s tým, ktorý poslanci minulý rok v decembri zmietli zo stola. Poslanci sa mu začnú venovať už o niekoľko dní. A tentoraz sú šance na jeho prijatie veľké.

01.09.2011 20:00 , aktualizované: 02.09.2011 12:00
dôchodca, penzista, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto
debata (71)

Argument, že treba šetriť, prehlušuje námietky zástupcov dôchodcov, že zmenou systému väčšine z nich z beztak slabých penzií ešte viac ubudne. Tí spísali petíciu, pod ktorú sa podpísalo 97-tisíc seniorov.

„Keď vláda zase navrhla, aby dôchodky aspoň v prechodné štyri roky rástli o pevnú sumu, znamená to, že na svojom zámere trvá a že jej záleží na tom, aby sa presadil,“ hovorí poslanec KDH a šéf parlamentného sociálneho výboru Július Brocka. Pripomína, že finančná situácia štátu sa zhoršuje a sporiť sa preto musí na všetkých úrovniach, teda aj na dôchodkoch. A za logické považuje ubrať z tých vyšších, nie naopak.

Práve valorizácia spôsobom „každému rovnako“ podľa Brocku najmenej ublíži všetkým kategóriám penzistov. „V tejto chvíli je to ten najsprávnejší krok,“ domnieva sa. Preto aj predpokladá, že poslanci sa k vládnemu návrhu na druhý pokus priklonia.

Prvoradým motívom vlády pri všetkých zmenách v dôchodkovom systéme bude teda šetrenie, nie solidarita s dôchodcami, deklarovaná v programovom vyhlásení. Aj novou valorizáciou si totiž v porovnaní so súčasným systémom polepší len istá skupina penzistov, aj to len o niekoľko eur. Ostatní budú na tom horšie ako teraz.

Asi 31-tisíc príjmovo najslabších dôchodcov, ktorí žijú pod hranicou životného minima, zároveň doplatí na chystané zmeny v zákone o pomoci v hmotnej núdzi a vypadnú zo systému sociálnych dávok. Ani vyše polmiliónová skupina tých, ktorí majú dôchodky v rozmedzí 350 až 500 eur, už napokon nedostane viac, ako by sa jej ušlo po starom. Niekoľko eur k dôchodku navyše môže teda očakávať len asi 440-tisíc penzistov s príjmami od 250 do 350 eur. Z úhrnného počtu takmer 1,3 milióna slovenských dôchodcov.

„Reformné kroky vlády sa dnes zúžili už len a len na šetrenie. Preto sa obávam, že pevná valorizácia v parlamente na druhý raz prejde. Aj napriek rečiam, že popiera zásluhovosť, ktorú do nej vniesli predstavitelia druhej Dzurindovej vlády. Práve tí, ktorí sa v decembri postavili proti prvému návrhu,“ myslí si sociologička Monika Čambáliková. Podľa nej v konečnom dôsledku na dôchodkoch stratia všetci, niektorí hneď, iní neskôr.

Kresťanskí demokrati princíp valorizácie pevnou sumou presadzujú dlhodobo. Poslanci z SDKÚ, ktorí vlani najviac protestovali proti „nespravodlivosti“ takéhoto mechanizmu, boli v prvé dni tohto týždňa nedostupní.

„Bude to ešte ťažká debata. My sme však stále viac priklonení k tomu, aby sa valorizačný vzorec skladal z pevnej a percentuálnej zložky. Percentuálna by mala zohľadňovať kúpnu silu dôchodcov, teda dôchodcovskú infláciu. A viac by sa malo pridať starodôchodcom, ako tým, čo už do penzie odchádzali s vyšším dôchodkom,“ uviedol v štvrtok za stranu Most-Híd, ktorá vlani takisto návrh zákona nepodporila, poslanec Ivan Švejna. Nevylúčil však, že jeho strana napokon podporí aj pevnú valorizáciu.

Oproti neschválenému návrhu je ten terajší rozdielny len v tom, že kým vtedy sa mal valorizačný koeficient odvíjať od bežnej inflácie a priemerného dôchodku v príslušnom období, teraz sa bežná inflácia nahrádza dôchodkovou. Od roku 2017 by potom všetky penzie mali znovu začať rásť percentuálne, ale už iba o dôchodcovskú infláciu. Ak na tom, pravdaže, budúca vládna koalícia niečo nezmení.

Proti návrhu ako celku sa ostro ohradzujú tí, ktorých sa týka najviac. „Zotrvávame v postoji, že zachovať treba súčasný, takzvaný švajčiarsky systém, ktorý okrem inflácie zahrnuje aj rast miezd. Keby sa ten po novom do rastu dôchodkov nepremietal, znamenalo by to, že životná úroveň penzistov by postupne rapídne klesala,“ tvrdí predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Kamil Vajnorský.

Zástupca dôchodcov argumentuje, že odstránenie vplyvu rastu miezd z valorizačného vzorca je neprípustné v čase, keď je na Slovensku cena práce tak výrazne podhodnotená. Podľa neho sa môže v najbližšom období začať zvyšovať priemerná mzda v krajine o štyri až šesť percent ročne. A dôchodky by sa potom oproti nej mohli významne znehodnocovať.

Seniori preto žiadajú, aby sa parlament na septembrovej schôdzi zaoberal ich petíciou proti zmene valorizácie. Na jej podporu nazbierali zatiaľ 97-tisíc podpisov. „Je to síce menej, ako potrebných stotisíc, ale niet viac času, schôdza sa začne už o niekoľko dní,“ uvádza Vajnorský.

Podľa Brocku však uvažovať v hypotetickej rovine, ako sa dôchodky „znehodnotia pri možnom zvyšovaní miezd“, nie je účelné. Myslí si, že oveľa viac môžu k navyšovaniu penzií prispieť iné faktory, napríklad nárast dôchodcovskej inflácie. „Ak by aj životná úroveň dôchodcov naozaj začala dramaticky klesať, vláda by predsa neotáľala a zasiahla by,“ zdôrazňuje.

Súčasný percentuálny systém valorizácie považuje za zlý už aj preto, že ďalej zohľadňuje „zásluhovosť“ penzistov. Teda tým, čo do systému odviedli viac, a preto im vypočítali vyššie dôchodky, aj stále pridáva viac ako tým s nižšími dôchodkami. „Zásluhovosť každého z nás sa však končí odchodom do penzie, s ktorým sa viaže aj ukončenie odvádzania do systému. Nie je dôvod, aby dôchodky rástli každému inak, mali by rásť rovnako,“ tvrdí Brocka.

O tom, s akým záujmom koaliční poslanci pristupujú k dôchodkovej reforme, však svedčí ich účasť na utorkovom zasadnutí sociálneho výboru. Dostavilo sa naň iba šesť, väčšinou opozičných poslancov z 13-členného výboru, preto nebol uznášaniaschopný. „Termín výboru bol známy od júla. Traja poslanci sa mi vtedy ospravedlnili. O tom, že neprídu ďalší, som vopred nevedel,“ priznal Brocka.

Ako by na budúci rok rástli penzie pri rôznom systéme valorizácie
 
výška dôchodku súčasný systém pevná suma dôchodcovská inflácia
       
300 311,10 314,07 311,70
       
400 414,80 414,07 415,60
       
500 518,50 514,07 519,50
       
600 622,20 614,07 623,40
       
800 829,60 814,07 831,20
       
Pozn.: 360,97 eura bola priemerná výška starobného dôchodku k 31. júlu 2011, dôchodcovská inflácia bola v júni na úrovni 3,9 percenta, bežná inflácia aj rast miezd boli v júni na úrovni 3,7 percenta
 
 

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba