Večerníček bude už len na Dvojke

Večerníčku na Jednotke zazvonil zvonec. Najmenší diváci ho od septembra môžu sledovať už len na Dvojke, kde ho RTVS bude vysielať o 18.30 h. Verejnoprávna televízia tento krok obhajuje tým, že večerné rozprávky po častých zmenách v minulosti konečne dostali stabilný vysielací čas a pokrytie oboch televíznych programov je po nedávnom prechode na digitálne vysielanie takmer totožné. Večerníček na Jednotke, ktorý sa začínal o 19.15 h, nahradilo regionálne spravodajstvo Slovensko Dnes.

06.09.2011 16:30 , aktualizované: 07.09.2011 09:58
Večerníček
debata (2)

„Vysielací čas Večerníčka na Jednotke sa dosť často menil. Chceli sme, aby mal jeden stabilný čas a deti si na to zvykli,“ odôvodnil zmenu hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska Richard Šümeghy. Podľa neho je teraz situácia iná ako v januári 2005, keď Večerníček po prvý raz presunul na Dvojku vtedajší riaditeľ STV Richard Rybníček. V tom čase to vyvolala búrku nevôle, lebo Dvojku nemohli sledovať diváci na celom území Slovenska. „Po prechode analógového vysielania na digitálne je pokrytie oboch programov zhruba rovnaké, takže je jedno, či sa to vysiela na Jednotke, alebo na Dvojke. Tam to však programovo zapadne lepšie,“ vysvetlil Šümeghy.

Odsunutie večerných rozprávok na Dvojku podľa programového riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja neznamená, že bude menej detských programov. „Na Jednotku sme na sobotu a nedeľu predpoludním zaradili viac programov pre deti. Pevne verím, že si aj tí najmenší diváci nájdu svoje obľúbené programy,“ uviedol.

Nové vedenie RTVS na čele s Miloslavovou Zemkovou tieto zmeny zavádza v období, keď sledovanosť verejnoprávnej televízie klesá na historické minimum. Večerné Správy STV, ktoré tento mesiac skrátili z 25 na 15 minút, napríklad podľa servera Mediálne.sk pozeralo iba 2,6 percenta divákov starších ako 12 rokov, teda asi 125-tisíc ľudí. V skupine od 12 do 54 rokov to dokonca bolo iba jedno percento, teda zhruba 35-tisíc divákov, pričom sledovanosť oboch kanálov predstavuje asi 10-percentný podiel na trhu.

Podľa Šümeghyho ide o neoficiálne údaje, ktoré nezohľadňujú všetkých divákov. „Zaujíma nás sledovanosť, ale v celej cieľovej skupine. Asi 40 percent našich divákov tvoria totiž ľudia mimo skupiny 12 – 54 rokov, preto sú pre nás tieto čísla skresľujúce. Dáme si urobiť prieskum, ktorý bude mať väčšiu výpovednú hodnotu,“ poznamenal hovorca RTVS s tým, že spravodajstvo sa aj tak bude od januára celé meniť, takže zatiaľ ide o čiastkové zmeny. Ak sa neosvedčia, môžu sa ešte prehodnotiť.

Najväčšie rošády s Večerníčkom robila STV za Rybníčka. Často sa menil jeho vysielací čas, v januári 2004 ho v utorok dokonca z programu úplne vytlačila súťaž Tipos Bingo, po presunutí na Dvojku zase niekedy musel ustúpiť športovým prenosom. Na Jednotku večerné rozprávky vrátil Rybníčkov dočasný nástupca Branislav Zahradník v roku 2006. Čas vysielania Večerníčka sa však často presúval. Naposledy ho RTVS vysielala o 19.15 h na Jednotke a o 18.05 na druhom programe.

Veľkej kritike čelila RTVS aj v marci tohto roka, keď sa zistilo, že Machaj za 15-tisíc eur predal licenciu na zvučku Večerníčka ČSOB, ktorá ho použila v reklame na hypotéku. Problém riešila i Rada pre reklamu. Podľa odborníkov totiž RTVS zneužila detský symbol na komerčné účely, kritický postoj k tomu zaujali aj detskí psychológovia.

2 debata chyba