Téma Daňové riaditeľstvo v Košiciach sa pre túto vládu skončila

Pre mňa je téma budova Daňového riaditeľstva v Košiciach uzavretá, povedala premiérka Iveta Radičová. Je to vraj kauza Smeru. "Mojou jedinou úlohou je zodpovedne cez súťaž chrániť verejné financie. Môžeme vyhlásiť tretiu, štvrtú a piatu súťaž a bude tam stále rovnaká budova. Pre mňa je to je uzavretá téma. Ak to bola kauza, tak nie kauza tejto vlády," uviedla.

07.09.2011 13:46 , aktualizované: 16:29
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová na stredajšom rokovaní vlády.
debata (72)

Radičová tvrdí, že kauzu vláda zdedila po svojich predchodcoch, ktorí rozhodli o potrebe novej budovy. „Ak by ponuku dal Jožko XY, tak tu dnes nesedíme a nerozprávame sa o tejto téme. Kauza začala až vtedy, keď sa zistilo, že ponuku nedal Jožko XY, ale pán Ščurka,“ dodala.

Radičová aj minister financií Ivan Mikloš odmietli všetky výzvy Smeru na odstúpenie. Podľa nich má maslo na hlave práve expremiér. Obaja zároveň kritizovali prácu médií, ktoré vraj o kauze informovali ako o klientelizme a živili ju.

Radičová aj Mikloš vyzdvihli, že o prenájme budovy sa prvýkrát rozhodovalo vo verejnej súťaži a že k jej sledovaniu prizvali aj mimoriadne organizácie. Na margo ótázok, že práve mimovládky odporučili nepodpísať zmluvu o prenájme, Mikloš povedal, že zodpovednosť za toto rozhodnutie nesie on. Mimovládne organizácie podľa neho vylúčili netransparentnosť a klientelizmus.

Politológovia: Premiérka ustúpila tlakom v strane

Postoj, ktorý prezentovala Radičová v sú­vislosti s kauzou okolo prenájmu budovy pre daňové úrady v Košiciach, naznačuje, že musela ustúpiť politickému tlaku v SDKÚ. Zhodli sa na tom viacerí politológovia.

„Ide o Pyrrhovo víťazstvo podpredsedu SDKÚ a ministra financií Ivana Mikloša nad podpredsedníčkou SDKÚ a predsedníčkou vlády SR. Pani premiérka bezo zvyšku prevzala niekoľkotýždňovú argumentáciu svojho straníckeho kolegu, že nič lacnejšie sa v Košiciach pod slnkom nenachádza ako budova, ktorú vlastní firma Nitra Invest okresného predsedu SDKÚ Ondreja Ščurku,“ povedal politológ Michal Horský. Poukázal na to, že sa naplnil jeho predpoklad, ktorý prezentoval ešte v utorok (6.9.), keď hovoril, že premiérka zaujme postoj „v duchu kauza sa stala aj nestala“.

Kriticky jej krok hodnotil aj politológ Rastislav Tóth. „Premiérka dlhodobo ukazuje, že je hlavne predsedajúca vlády, ale nie je šéfom exekutívy. Musí sa prispôsobovať silnejším subjektom a v tomto prípade to je hlavne dvojica (minister zahraničných vecí) Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš,“ uviedol. Radičovú označil ako ženu mnohých vyjadrení, ale veľmi málo skutkov.

Ivetu Radičovú k prijatiu tohto postoja podľa politológa Miroslava Kusého dotlačil „tvrdý boj v rámci strany, ktorý ona prehrala“. „Proste musela ustúpiť v rámci ‚partaje‘. Je to trapas, samozrejme, a ona bola k tomuto trapasu dotlačená,“ zhodnotil.

Vláda prijala dodatok k eurovalu

Na rokovaní vláda tiež väčšinou hlasov rozhodla o prijatí dodatku k rámcovej zmluve Európskeho stabilizačného menového fondu. Proti zahlasovali, tak ako sa očakávalo, štyria ministri za SaS. O dodatku bude ešte rozhodovať parlament.

Podľa predsedníčky vlády je situácia v Eurozóne mimoriadne vážna. Radičová opäť pripomenula, že euroval podpísal jej predchodca Robert Fico a táto vláda len pokračuje v trende a plní si záväzky.

Na rokovaní vlády bol prítomný aj guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch. Ten podľa Radičovej odobril prijatie dodatku k eurovalu a tiež ocenil pripravované reformy v oblasti daní a odvodov, dlhovú brzdu – ústavný zákon o rozpočtovej disciplíne a konsolidáciu verejných financií.

Mikloš zároveň informoval, že naďalej platí, že parlament bude rozhodovať o eurovale ako posledný z členských krajín eurozóny. „Nebude to však v decembri, ale skôr,“ konštatoval. Schôdzu zvolá predseda parlamentu Richard Sulík.

72 debata chyba