Koalícia sa posekala pre euroval, v Častej-Papierničke si to chce vyjasniť

Brožúrku s argumentmi proti schváleniu ďalšieho eurovalu predstavila koaličná SaS. Predseda parlamentu a SaS Richard Sulík tvrdí, že argumentárium na 16-stranách presvedčivo vyvracia všetky "mýty", ktoré niektorí politici šíria o následkoch prípadného neschválenia eurovalu slovenským parlamentom.

08.09.2011 17:57 , aktualizované: 19:40
Richard Sulík, SaS Foto:
Šéf Sas Richard Sulík predstavil brožúru, ktorá má podľa neho vyvratiť mýty, ktoré politici šíria o tom, čo sa stane, ak Slovensko euroval nepodporí.
debata (55)

„Táto brožúra je odpoveďou na obvinenia z populizmu, ktorým čelíme,“ povedal Sulík a vyjadril nádej, že brožúra pomôže presvedčiť koaličných poslancov, ktorí sú v súčasnosti za euroval.

„Sme presvedčení, že aj naši koaliční partneri majú v konečnom dôsledku rovnaké záujmy ako my, a to chrániť slovenských daňovníkov. Dúfam že diskusia bude o tom, ako tento cieľ dosiahnuť,“ povedal. Dodal, že odborná diskusia doteraz neprebehla, práve sa začína a práve zmienená brožúrka prispeje k jej kvalite. Brožúrky koaličným kolegom chce strana rozdať v pondelok 12. septembra na spoločnom stretnutí.

Najznámejšími mýtmi je podľa predsedu liberálov hrozba odradenia investorov a budúceho neprijatia do elitného klubu spoločne s Nemeckom. „Investori prichádzajú a odchádzajú z dvoch dôvodov. Či krajina hospodári zodpovedne, či existuje kvalitné podnikateľské prostredie,“ podčiarkol a dodal, že práve schválenie eurovalu môže spôsobiť zvyšovanie daní a teda zhoršovanie podnikateľského prostredia. Na margo možného zhoršenia vzťahov s Nemeckom povedal, že dôležitejší ako slovenská „poddajnosť“ bude stav slovenských verejných financií.

Sulík zopakoval odhodlanie za euroval nehlasovať a nádeja sa, že slovo dodrží aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý chce hlasy svojej strany pridať až keď podporu tomuto projektu vyjadrí celá koalícia.

Iný názor ako Sulík má prezident Ivan Gašparovič, ktorý vo štvrtok podpísal plnú moc pre podpredsedu vlády a ministra financií Ivana Mikloša na podpísanie nového dodatku k rámcovej zmluve o eurovale v Bruseli. Týmto dodatkom sa má zabezpečiť zvýšenie efektívnej kapacity prvého eurovalu a zároveň zvýšiť jeho kompetencie a flexibilitu. Aby bol však dodatok definitívne schválený, potrebuje ešte súhlas parlamentu a ratifikáciu prezidenta.

Koalícia si svoje vzťahy vyjasní v Častej-Papierničke

Zmeny v predpisovaní liekov a voľbu šéfa Národného bezpečnostného úradu, ktorým má byť poslanec SaS Kamil Krnáč, odsunuli poslanci Národnej rady SR na utorok 13. septembra. A to aj napriek nesúhlasu opozičného Smeru. Zmenu programu podporila s koalíciou aj opozičná SNS.

Za odkladom hlasovania aj voľby je podľa predsedu klubu Mostu-Híd Lászlóa Solymosa dohoda štyroch koaličných strán. Nepovedal, či problém spôsobila SaS, ktorá predstavila brožúru proti podpore eurovalu.

Na otázku, čo si o nej Solymos myslí, povedal: „Dohodli sme sa, že z eurovalu nebudeme robiť stranícku politiku a SaS to porušila.“ Hlasovať sa nebude ani v piatok. Koaličné strany by si svoje postoje mali vyjasniť na rokovaní v Častej-Papierničke v pondelok 12. septembra.

Sulík je podľa Fica naivný

Predseda parlamentu a SaS Richard Sulík je podľa šéfa Smeru Roberta Fica naivný, ak si myslí, že sociálni demokrati pomôžu koalícii v otázke eurovalu a že SaS, ktorá ho odmieta, z celého problému vyjde ako víťaz. „Niekedy ma prekvapuje vysoká miera politickej naivity, s ktorou sa stretávam u pána Sulíka a pani Radičovej,“ povedal dnes Fico.

Reagoval na Sulíkove vyjadrenia, že Smer sa v prípade eurovalu správa alibisticky. Síce ho verbálne podporuje, ale zároveň sa vyhovára na nejednotnosť koalície a nechce zaň hlasovať, kým ho nepodporí aj kompletne celý vládny štvorlístok.

Sulíkova naivita sa prejavuje podľa neho tak, že šéf liberálov si myslí, že si bude robiť kampaň na eurovale, v ktorej „bude presviedčať ľudí, že o tom vie najviac a zostávajúci premiéri v eurozóne ničomu nerozumejú, že bude vysvetľovať, ako to on dobre so Slovenskom myslí a ako ostatní to myslia zle a že krízu, ktorú spôsobili vo vládnej koalícii, vyrieši Smer, ktorý príde do Národnej rady SR a zahlasuje s ostatnými stranami za euroval“.

Sulík si to ďalej podľa Fica predstavuje tak, že po tomto scenári „bude vysmiaty, pretože si urobil kampaň a bude hovoriť, že je najspravodlivejší, zostatok vládnej koalície bude vysmiaty, pretože sa im vyrieši významný spor, ktorý sa týka zodpovednosti za vládnutie a vysmiata bude aj SaS a zostávajúca časť koalície, lebo bude pokračovať vo vládnutí“.

„Tomu sa hovorí politická naivita,“ vyhlásil Fico, ktorý odmieta vládnej koalícii pomáhať.
„V júni nám povedali, že vedia v tomto pravicovom zlepenci vládnuť aj bez nás a že to je najlepšie riešenie pre Slovensko. Je september 2011, máme za sebou 15 mesiacov turbulencií, chaosu a neschopnosti. A teraz zrazu chcú, aby Smer len tak prišiel a prebral zodpovednosť za to, čo oni nie sú schopní zrealizovať,“ pripomenul šéf sociálnych demokratov.

Zopakoval, že Smer zahlasuje za euroval v prípade, že vládna koalícia dá na stôl 76 hlasov. „Podpíšu, že týchto 76 poslancov to podporí, Smer potom podporí euroval bez akéhokoľvek problému,“ zdôraznil Fico. Ďalšia možnosť je podľa neho, že premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) spojí hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde SR.

„Toto je seriózny postup politika, ktorý to myslí vážne. Keď nemám väčšinu a neviem ju dosiahnuť a neviem toto rozhodnutie obísť, lebo je to medzinárodný záväzok, tak dám na stôl najsilnejšiu kartu, ktorú mám. Požiadam Národnú radu o vyslovenie dôvery,“ povedal Fico. Práve spojenie hlasovaní by mohlo podľa neho donútiť SaS hlasovať za euroval napriek principiálne odmietavému postoju liberálov.

„Aby to ešte nedopadlo tak, že bude musieť Sulík za to hlasovať,“ uviedol. Dodal, že poslanci Smeru nie sú „naivní chlapci, ktorí sú v politike aj s cestou 16, 17 mesiacov“. Sulíkovci naivní však podľa Fica sú.

55 debata chyba