Smer obvinil Kalista z SaS, že manipuloval hlasovanie

Poslanec SaS Peter Kalist podľa Smeru manipuloval s hlasovacími kartami svojich straníckych kolegýň a ovplyvňoval tak hlasovanie. Sociálni demokrati takéto konanie odmietajú a žiadajú prerušenie schôdze.

08.09.2011 18:19 , aktualizované: 19:13
Parlament, NR SR Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

K manipulácii malo podľa predsedu klubu Smeru Pavla Pašku dôjsť po tom, čo požiadal o vystúpenie v pléne ako šéf najsilnejšieho klubu. To však nemá oporu v zákone.

Predsedajúci schôdze Pavol Hrušovský (KDH) bol ochotný nechať o tomto návrhu hlasovať, no parlament nebol v tej chvíli uznášaniaschopný. Paška následne obvinil Kalista, že manipuloval s kartičkami Jany Kiššovej a Eriky Jurinovej (obe SaS), a tým zabezpečil neuznášaniaschop­nosť pléna.

Predseda Smeru Robert Fico to tiež kritizoval a zdôraznil aj nesúhlas sociálnych demokratov s chaosom v parlamente, za ktorý je zodpovedná podľa neho koalícia. „Nie je možné, aby sme nevedeli, kedy sa bude hlasovať, nie je možné, aby tu poslanci manipulovali s kartičkami,“ vyhlásil a požiadal o prestávku.

„Chcem vás požiadať, aby ste prerušili schôdzu, dali priestor na rokovanie klubom, pretože atmosféra v parlamente, schopnosť vládnej koalície zasadať, prijímať rozhodnutia je úplne rozvrátená,“ zdôvodnil svoju požiadavku Fico.

Za týchto podmienok by podľa vlastných slov považoval „za veľmi správne“, keby poslanecké kluby diskutovali o vzniknutej situácii a prišli s relevantnými návrhmi ako ďalej pokračovať. „Pretože to nie je možné, aby sme vynechávali hlasovania, nevedeli sme v ktoromkoľvek okamihu, čo sa bude diať alebo čo sa nebude,“ povedal Fico. Paška následne požiadal o zvolanie poslaneckého grémia.

Kalist priznal, že pred hlasovaním Kiššovej kartu vytiahol

Poslanec za SaS Peter Kalist priznáva, že z hlasovacieho zariadenia vytiahol kartu svojej kolegyne Jany Kiššovej, tvrdí však, že sa tak stalo na jej vlastnú žiadosť a vôbec to nesúviselo s hlasovaním. „Ja tvrdím, že vtedy hlasovanie ešte vôbec nebežalo,“ reagoval na obvinenia predsedu poslaneckého klubu Smeru-SD Pavla Pašku.

Kiššová vysvetlila, že v sále si zabudla kartu aj tašku. „My sme išli na klub, ja som požiadala pána Kalista, či by mi mohol kartu a tašku priniesť, lebo som sa už neplánovala vrátiť do miestnosti a to je celé,“ povedala. Jurinová tvrdí, že s jej kartou Kalist manipulovať nemohol, pretože si ju už predtým vzala. „To si neviem vôbec vysvetliť,“ poznamenala na margo Paškovho tvrdenia.

2 debata chyba