Poučí sa Radičová z blamáže?

Aké ponaučenie si zoberie premiérka Iveta Radičová zo škandálneho prenájmu budovy pre daniarov a z úplatkárskej aféry Osrblie? Politickí analytici si myslia, že bude vo svojich vyjadreniach opatrnejšia, aby neutrpela ďalšiu blamáž.

09.09.2011 15:00
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (49)

Politickú zodpovednosť premiérky za spomínané kauzy bude na budúci týždeň preberať aj parlament. Opozičný Smer včera predložil návrh na rokovanie o jej odvolaní. Radičovej pád je však nepravdepodobný, keďže SDKÚ si ho momentálne nepraje rovnako ako koaliční partneri.

Kauzu prenájmu budovy preskúma aj Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici. Generálna prokuratúra jej totiž postúpila trestné oznámenie, že v súťaži na prenájom budovy pre daňové úrady boli stanovené podmienky nevýhodné pre štát a zvýhodňovali jedného účastníka, ktorým má byť firma okresného funkcionára SDKÚ Ondreja Ščurku.

Radičová ešte v apríli v obchode Ščurku so štátom videla klientelizmus, predvčerom ho už obhajovala, podobne ako jej kolegovia z vlády, minister financií Ivan Mikloš a minister zahraničných vecí a stranícky šéf Mikuláš Dzurinda. Radičová ocenila, že sa vypísala nová súťaž, hoci mimovládne organizácie odporúčali súťaž šitú na jednu firmu zrušiť.

Politológ Juraj Marušiak sa domnieva, že posledné aféry oslabia postavenie premiérky a nebude môcť počítať ani s takou podporou mimovládneho sektora, akej sa doteraz tešila. Rovnako nič nezískala ako samostatne konajúca politická osobnosť s vlastným zázemím ani v SDKÚ. „Nie je dôvod, aby sa v SDKÚ usilovali o jej predčasný odchod z funkcie. Bude len niečo ako stranícka nominantka na poste predsedníčky vlády. Spôsob, akým zmietla tú kauzu, bola jej kapitulácia pred ministrom financií Ivanom Miklošom,“ povedal Marušiak.

Predpokladá, že Radičová bude v budúcnosti z čisto racionálneho hľadiska opatrnejšia, aj keď nevie vylúčiť i emocionálnu, a teda nepredvídateľnú reakciu. „Zrejme sa bude snažiť vyhnúť podobným blamážam. Stráca však svoju pridanú hodnotu – morálnu autoritu, ktorú mala vďaka tomu, že nebola zapletená do žiadnych škandálov, ktoré by súviseli s korupciou alebo straníckom klientelizmom,“ dodal Marušiak.

Podľa politického analytika Jána Baránka poučením pre premiérku je, že kauza sa má riešiť v zárodku a táto sa mala „dotiahnuť v apríli návrhom na odvolanie Mikloša“. Za problém označil, že v apríli premiérka videla v kauze klientelizmus a teraz to celé zľahčila.

Ocenil, že sa vypísala nová súťaž a štát v porovnaní s tým, aká zmluva sa podpísala za bývalej vlády, ušetril. „Druhá vec je, že majú úsporu, ale politicky ju nechajú prekryť ďalším podozrením z klientelizmu,“ dodal Baránek.

Korupčný škandál pri poskytovaní dotácie na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí je jedným z ďalších dôvodov, pre ktorý chce Smer Radičovú zosadiť. Šéf Smeru Robert Fico neverí, že Radičová nevedela o korupcii. Zdôvodnil to tým, že priamo riaditeľka kancelárie premiérky posielala elektronickou poštou informácie poradcovi Radičovej, ktorý organizoval vyberanie provízie z dotácie.

Baránek si myslí, že Radičová o škandále v Osrblí nemusela vedieť. Iná vec je politická zodpovednosť, ktorá má mať podľa Baránka isté hranice, aby premiéri každú chvíľu neodstupovali.

Podľa Marušiaka teraz nie je vhodný čas na preformátovanie vládnej koalície, a preto ani nepredpokladá, že by Radičovú parlament odvolal. „Jedine že by vo vládnej koalícii existovala dohoda o rekonštrukcii vlády, ako sa v minulosti hovorilo. Nemyslím si, že by to koalícia urobila v súvislosti s iniciatívou opozície, lebo by to znamenalo úspech Fica a toto si vládna koalícia neželá,“ dodal politológ.

49 debata chyba