Tri strany už myslia na hlasovanie o dôvere vláde, SaS neustúpi

Koaličné strany SDKÚ, KDH a Most-Híd začínajú potichu hovoriť o spájaní hlasovania o eurovale s hlasovaním o vyslovení dôvery vláde Ivety Radičovej. Všetky subjekty však svorne dodávajú, že stále chcú so stranou Sloboda a solidarita rokovať.

09.09.2011 15:06
politici, parlament Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

„Otázka prijatia eurovalu je kľúčová pre túto vládu, stále však dávam prednosť diskusii s SaS. Nevylučujem ale, že obe hlasovania nakoniec spojíme,“ povedal pre Pravda.sk exminister školstva a poslanec za KDH Martin Fronc. Jeho stranícky kolega Pavol Abrhan na margo hlasovania o dôvere pre TASR povedal, „Je to jedna z možností“.

Podľa Stanislava Janiša z SDKÚ je spájanie hlasovania veľmi predčasná otázka. „Situácia nie je natoľko vážna, aby sme panikárili,“ uviedol. Gábor Gál (Most-Híd) pre Pravda.sk potvrdil, že hlasovanie o vyslovení dôvery vláde je jedným z riešení. Liberálov kritizoval za to, že porušujú dohody.

Gál tak reagoval na fakt, že Richard Sulík „vyrukoval“ s brožúrou Euroval – cesta k socializmu. Považuje to za podraz hlavne po tom, ako sa lídri koaličných strán dohodli, že na téme euroval nebudú robiť politickú kampaň.

Jozef Kollár z SaS tvrdí, že o takejto dohode na koaličnej rade nepadlo ani slovo. „Richard Sulík sa s partnermi dohodol, že nebude presviedčať ostatné parlamentné kluby o svojom zápornom postoji k eurovalu. Táto brožúrka však patrí verejnosti,“ poznamenal.

Kollár chápe reči svojich koaličných kolegov o spájaní hlasovania ako prirodzenú reakciu. „My však nemáme najmenší dôvod zmeniť názor. Odmietaním eurovalu neporušujeme koaličnú zmluvu ani žiadne ostatné dohody. V tomto prípade určite neotočíme a neustúpime,“ dodal.

6 debata chyba