Mikolaj tvrdí, že peniaze na zvýšenie platu učiteľov sa nájsť dajú

SNS je rozčarovaná, že minister školstva Eugen Jurzyca nekoná v situácii, keď mnoho učiteľov vyšlo do ulíc, aby upozornili na chaos v rezorte. Exminister a poslanec za SNS Ján Mikolaj viní z údajného chaosu súčasné vedenie ministerstva. "SNS plne podporuje tieto aktivity učiteľov a stotožňuje sa s ich požiadavkami," uviedol Mikolaj. Odborári, ktorí v utorok protestovali pred Úradom vlády SR, označili svoje aktivity za apolitické a počas mítingu vyzvali politické strany, ktoré ich prišli podporiť, aby opustili dav.

14.09.2011 10:10
Ján Mikolaj Foto:
Exminister školstva Ján Mikolaj (SNS).
debata (12)

Učitelia žiadajú pre školstvo minimálne šesť percent z HDP, vyššie výplaty pre zamestnancov školstva a úpravu odmeňovania v školstve tak, aby platy učiteľov boli na úrovni 1,2– až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve a platy nepedagogických zamestnancov boli porovnateľné s podobnými kategóriami v iných rezortoch.

Minister Eugen Jurzyca učiteľom odkázal, že v súčasnej situácii im štát nemôže poslať viac peňazí, ak sa nechce zadlžiť. „Ako bývalý minister školstva môžem zodpovedne prehlásiť, že rezort je schopný pokryť šesť až sedem percent,“ vyhlásil Mikolaj napriek tomu, že aj za jeho ministrovania Brusel kritizoval Slovensko za nízke investície do školstva.

Podľa SNS Jurzyca za rok vo svojej pozícii neurobil prakticky nič. Dokazuje to vraj fakt, že parlamentný výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport sa už dlhodobo nemá čím zaoberať, keďže minister nepredkladá nič okrem informačných správ. „Škody, ktoré vznikajú tým, že nevie oponovať, nevie nič presadiť a nevie vzdorovať tlakom, školstvu môžu veľmi ublížiť a dôsledky neschopnosti pána ministra budeme v školstve pociťovať ešte dlho po jeho odchode z tejto pozície,“ konštatuje Mikolaj.

12 debata chyba