Každý v koalícii trvá na svojom

Grécko otriasa celým starým kontinentom. Európske akcie v pondelok spadli na najnižšiu hodnotu za posledné roky a pre euroval sa otriasa aj slovenská vládna koalícia. Koalícia napríklad odložila aj hlasovanie o personálnych návrhoch vrátane voľby riaditeľa NBÚ, ktorým je poslanec SaS Kamil Krnáč.

14.09.2011 12:00
Iveta Radičová, Ivan Mikloš, Mikuláš Dzurinda Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata

Hoci podľa neoficiálnych vyjadrení viacerí vládni politici nemali vôľu odobriť Krnáča, šéf SaS Sulík odmietol, že je to dôsledok odmietavého postoja jeho strany k eurovalu.

Koalícia zatiaľ nemá stanovený ďalší termín, kedy bude pokračovať v rozhovoroch o eurovale. „To nebolo dohodnuté. Ten vývoj je taký prudký, že treba počkať, čo sa udeje vo svete, a potom budeme vedieť,“ tvrdí Sulík.

Koaličné zoskupenie má čas na rozhovory približne mesiac. O eurovale sa má hlasovať na októbrovej schôdzi. Keďže bude mať veľmi bohatý program, o spornej veci by sa mohlo rozhodnúť aj na konci októbra. Program určuje práve šéf parlamentu Sulík. Zmeniť poradie bodov je však v moci parlamentnej väčšiny na návrh troch poslaneckých klubov.
Premiérka Iveta Radičová zatiaľ odmieta spojiť hlasovanie o eurovale s dôverou vláde. Podľa viacerých politikov je však táto možnosť otvorená a diskutujú o nej.

Politológ Juraj Marušiak považuje situáciu v koalícii za veľmi vážnu a podľa neho teraz len veštec dokáže povedať, čo sa udeje. Nevylúčil, že vládne strany spejú k zásadnému zlomu v podobe rozpadu koalície alebo k zmene vnútorných pomerov v koalícii.

SaS odmieta, že by mala vláda padnúť alebo že by oni mali opustiť koalíciu, ak nezahlasujú za euroval. " Je dosť možné, že SaS si chce umyť ruky a zbaviť sa zodpovednosti za prípadný pád vlády, hodnotí Marušiak. Nevylúčil ani, že by SaS zostala vo vláde, ak iné strany nebudú mať záujem o zmenu vlády či o predčasné voľby. Rovnako je možný aj scenár menšinovej vlády.

Sociológ Pavel Haulík nečakal, že by koalícia v pondelok v Papierničke na celodennom rokovaní dospela k dohode. Podľa neho stanovisko SaS je zásadné a keby SaS teraz zmenila svoj postoj, mohla by stratiť časť voličov. „Vzhľadom na jej podporu, by to mohlo byť aj fatálne a mohla by sa dostať na úroveň zvoliteľnosti do parlamentu. Pokiaľ táto hodnota klesne pod túto úroveň, máva to často akceleračný efekt a voliči sa začnú obávať, či ich hlas neprepadne,“ vysvetlil sociológ.

Agentúra Polis Slovakia v telefonickom prieskume zistila, že hlasovanie o tzv. druhom eurovale by sa malo spojiť s hlasovaním o dôvere vláde podľa takmer 41 percent opýtaných. Nesúhlas s takýmto riešením vyslovilo niečo vyše 38 percent občanov a 21 percent opýtaných nevedelo k tomu zaujať postoj.

Cez víkend agentúra MVK zverejnila tiež prieskum, podľa ktorého najmenej stúpencov má pokračovanie koalície medzi podporovateľmi KDH, a to iba 44,4 percenta, kým medzi voličmi SDKÚ to bolo najviac, až 71,3 percenta, voličmi Mostu-Híd 70,4 a SaS 68,1 percenta.

Nízke percento prívržencov kresťanských demokratov Haulík vysvetľuje tým, že sa v koalícii necítia komfortne. „Zrejme majú pocit, že postavenie tejto strany, zohľadňovanie jej stanovísk, názorov a programu nie je vo výsledkoch fungovania koalície dostatočne zastúpené,“ zhodnotil sociológ.

Poslanec KDH Pavol Hrušovský povedal, že on môže hovoriť len za poslanecký klub. „Nie je pre nás iná alternatíva, chceme pokračovať vo vládnutí. Chceme byť súčasťou tejto a žiadnej inej koalície. Nad tým, prečo takéto prieskumy sú, nech sa zamyslia iné koaličné poslanecké kluby.“

debata chyba