Exbankárka šťastná ako včela

Koho všetkého nenájdete medzi včelármi - vysokoškolského učiteľa jadrovej fyziky Jána Haščíka, bývalého ministra pôdohospodárstva Pavla Koncoša, mikrobiológa Igora Dibusa, generála vo výslužbe Ľudovíta Gála a napríklad aj donedávna bankovú úradníčku Magdu Krnáčovú.

17.09.2011 06:00
med Foto:
Ilustračné foto
debata

Je včelárkou začiatočníčkou, ale už náležite vyškolenou. Práve dnes prevezme do vlastných rúk medzinárodne uznávaný certifikát, ktorý potvrdzuje, že je vzdelanou včelárkou.

Pred rokom sa rodáčka z Hrkoviec pri Šahách prihlásila na ročné diaľkové štúdium včelárstva na Strednú odbornú školu pod Bánošom v Banskej Bystrici. Na školu sa nedostávala ľahko. Prvý raz ju pre obrovský záujem odmietli. Až tretinu poslucháčov o štúdium tvoria ženy. Mladé i zrelé, ako pani Krnáčová, ktoré majú dospelé deti a svoj nový životný cieľ našli vo včelárení.

Láska kvitne v každom veku, aj ku včelám. Kedysi choval včely manžel Magdy Krnáčovej. Pravda, bolo to už veľmi dávno. Skúste však žiť v kraji Ballekovho románu Agáty. Keď na konci mája rozkvitnú, bzučia v nich včely. Vzduchom sa šíri opojná sladká vôňa a koncert včiel. Magde Krnáčovej sa o tomto krásnom čase často snívalo. Videla sa, ako chodí pomedzi úle, ako stáča med.

A potom sa jedného dňa rozhodla. Zareagovala na inzerát starého osemdesiatročného včelára z Banskej Štiavnice, ktorý ponúkal na predaj 21 rodín. Jeden úľ po 60 eur. Vybrala úspory, kúpila včely a prihlásila sa do banskobystrickej školy. Prišla s otvorenou hlavou a veľkým odhodlaním učiť sa. „Vynikajúca študentka, bude z nej dobrá včelárka,“ vraví jeden z jej učiteľov Ján Kopernický.

Bude? Vlastne už je, veď Magda Krnáčová tohto roku už štyri razy stočila med – najprv repkový, potom agátový, kvetový a slnečnicový. Už sníva o tom, ako rozmnoží chov včiel na dvojnásobok. Včelársky zápal preniesla aj na syna Matúša, dvadsaťšesťročného informačného technika. Mama dnes zmaturovala a Matúš práve nastúpil do školy.

Pre slovenské včelárstvo je to povzbudzujúca správa. Po rokoch nezáujmu sa slovenský vidiek prebudil a ľudia sa začínajú zaujímať o chov včiel. Med a celý rad produktov, ktoré ponúkajú včielky, sa stávajú novou podnikateľskou príležitosťou. Pre niekoho zdrojom doplnkových príjmov, pre iného možno hlavným podnikaním. Včely dávajú ľuďom chuť do života, napĺňajú radosťou a pocitom nevídaného šťastia, ktoré zalialo Magdu Krnáčovú po prvom vytočení medu. S odstupom času spomína, že včely ju urobili šťastným človekom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba