SND porušovalo zákon, zistila kontrola

Slovenské národné divadlo možno príde o šéfa. Kreslom generálneho riaditeľa Ondreja Šotha totiž otriasla finančná kontrola ministerstva kultúry, ktorá v divadle zistila vážne pochybenia, nehospodárne nakladanie s verejnými financiami, porušenie siedmich zákonov a pracovného poriadku.

18.09.2011 15:00
Šéf SND,Ondrej Šoth Foto:
Šéf SND Ondrej Šoth
debata

SND podľa kontroly neefektívne minulo viac ako 436-tisíc eur. Vyplýva to zo správy o výsledku kontroly, ktorú má Pravda k dispozícii. O osude Šotha musí teraz rozhodnúť minister kultúry Daniel Krajcer (SaS).

Správa konštatuje, že Šoth porušoval aj vlastné nariadenia a smernice. V septembri 2010 napríklad v rámci úsporných opatrení až do konca roka zakázal vyplácať odmeny zamestnancom. Aj keď sa nedodržanie tohto príkazu malo považovať za závažné porušenie pracovnej disciplíny, SND svojim pracovníkom napokon udelilo odmeny za vyše 202-tisíc eur. Dostali ich dokonca i ľudia na Šothovom útvare riaditeľstva. Divadlo odmeny pre zamestnancov zdôvodnilo odpracovanými nadčasmi a ich ochotou pracovať nad rámec svojich povinností. Kontrola však upozornila, že nadčasy mali pracovníci divadla zohľadnené už v plate a v mzdovom zvýhodnení.

Neefektívne hospodárenie divadla sa ukázalo aj pri príprave viacerých podujatí. Keď sa divadlo vo februári pripravovalo na Krištáľový ples, Šoth vyhlásil, že SND do toho nedáva „ani korunu“. Všetky akcie, ktoré sa konajú v divadle, okrem inscenácií, mali podľa neho platiť sponzori. Kontrola však zistila opak. „Vynaložené finančné prostriedky na organizovanie Krištáľového plesu boli z vlastných príjmov SND,“ píše sa v správe. Pri príprave divadelných predstavení SND zase prekračovalo stanovené finančné limity, pričom režisérov za toto predraženie nepostihovalo. Finančný strop nedodržal ani Šoth, ktorý jedno sporné baletné dielo sám režíroval.

K početným porušeniam finančnej disciplíny v SND kontrola zaradila aj prípad, keď divadlo zaplatilo nocľah v päťhviezdičkovom hoteli Sheraton človeku, ktorý preň nepracoval ani s ním nemal nijakú zmluvu. O zlom šafárení svedčí aj porovnanie hospodárskych výsledkov. Šoth svojho predchodcu kritizoval, že po ňom prevzal divadlo, ktoré malo k 30. 4. 2010 dlh vo výške takmer 662-tisíc eur. O rok neskôr však malo schodok ešte o takmer 30-tisíc eur väčší. Kontrola zistila i závažné porušenia pracovnej disciplíny. U vedúcej odboru marketingu SND bol podľa kontroly dokonca dôvod na prepustenie zo zamestnania.

Vedenie SND závery kontroly odmieta. Podalo k nim až 58 námietok, z ktorých však kontrolná skupina uznala iba jednu. Šoth správu síce podpísal, ale s tým, že s jej výsledkami nesúhlasí. SND sa vo veci obrátilo na Správu finančnej kontroly. „Čakáme na jej závery. Musí preskúmať naše námietky a zaujať stanovisko,“ povedal za SND Juraj Martiny, riaditeľ sekcie obchodu a vzťahov s verejnosťou. Viera Beňová zo Správy finančnej kontroly Bratislava nevedela Pravde potvrdiť, či tento podnet riešia. „Aj keby sme sa tým zaoberali, až do skončenia auditu žiadne informácie neposkytujeme,“ dodala.

Výsledky kontroly nechcelo zatiaľ komentovať ani ministerstvo kultúry. „Budeme o tom informovať na budúci týždeň,“ uviedla hovorkyňa rezortu Eva Chudinová. Finančnú kontrolu do SND poslal Krajcer v polovici mája. Skúmala obdobie od mája 2010 do konca apríla tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba