Radičová sa vraj rozhodla: Euroval spojí s hlasovaním o dôvere

Po odmietnutí kompromisného riešenia v prípade schvaľovania eurovalu stranou SaS na minulotýždňovom rokovaní Koaličnej rady premiérka Iveta Radičová informovala koaličných partnerov o tom, že spojí hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. Vyhlásil to minister financií a podpredseda najväčšej koaličnej strany SDKÚ Ivan Mikloš.

20.09.2011 13:29 , aktualizované: 13:54
Radičová, Mikloš Foto:
Premiérka Iveta Radičová a minister financií Ivan Mikloš.
debata (89)

Premiérka podľa Mikloša tlmočila stanovisko celej strany, na ktorom sa jej predstavitelia dohodli pre prípad odmietavého postoja koaličnej SaS.

„Po odmietnutí tejto ponuky Iveta Radičová informovala, že v tom prípade spojí hlasovanie s hlasovaním o dôvere vláde. Takáto je realita,“ uviedol na tlačovej besede Mikloš.

Dodal pritom, že nevie komentovať, či sa stanovisko premiérky odvtedy zmenilo. Vyjadrenie premiérky na rokovaní koalície vedia podľa ministra financií dosvedčiť aj predstavitelia ostatných koaličných strán, ktorí sa na rokovaní zúčastnili.

Šéf SaS Richard Sulík zároveň oznámil, že v žiadnom prípade jeho poslanci nezahlasujú za euroval. Koalícia tak nateraz nemá v parlamente dosť hlasov na zmeny v eurovale a okolnosti nasvedčujú, že by v parlamente premiérka nemusela získať dôveru. To by znamenalo pád vlády. Mikloš odmietol, že by sa snažil prípadným rokovaním získať pre euroval hlasy Smeru.

Na otázku, či SDKÚ mieni po páde vlády zostaviť kabinet s Robertom Ficom Mikloš povedal, že „SDKÚ schválila svoju strategickú politickú líniu na poslednom kongrese. Je tam jasne napisané, že nepôjdeme do vlády s Robertom Ficom ani po ďalších voľbách. Tie špekulácie nie sú založené na realite,“ dodal Mikloš.

Zároveň odmietol, že by celá situácia znamenala útok zo strany koaličných partnerov na premiérku. Mikloš pripomenul, že koalícia nedávno na stretnutí v Častej-Papierničke ponúkla SaS, aby sa po schválení zmien v eurovale zaviedlo pravidlo, že použitie každého eura z eurovalu sa bude v koalícii zvlášť schvaľovať a bude potrebný súhlas každého koaličného partnera. Sulík to odmietol. „A po tomto odmietnutí Iveta Radičová informovala, že v tom prípade spojí hlasovanie s hlasovanim o dôvere vlady,“ povedal Mikloš.

Podľa Mikloša tieto alternatívy mali v SDKÚ dohodnuté vopred.

Bugár slová ministra Mikloša nepotvrdil

Miklošove slová však odmietol potvrdiť predseda strany Most-Híd Béla Bugár. „Dovoľte, ale nebudem to komentovať,“ povedal Pre Pravda.sk. Podľa neho Richard Sulík iba zbytočne zvyšuje napätie v koalícii a zmenšuje tak priestor na rokovania. Bugár chce so SaS-kou naďalej rokovať, ale pripúšťa, že „na stole je aj alternatíva spojenia eurovalu s hlasovaním o dôvere“.

Kollár: Nič také tam neodznelo

Predseda poslaneckého klubu SaS v parlamente Jozef Kollár odmieta individuálne interpretácie záverov Koaličnej rady jej jednotlivými aktérmi. „Keď niekto interpretuje závery Koaličnej rady, mal by sa držať oficiálneho vyjadrenia Ivety Radičovej po skončení rokovania na tlačovej besede,“ uviedol Kollár s tým, že tam neodznela žiadna veta o spojení hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde .

„Toho by sa mali všetci koaliční partneri držať. Nie je zodpovedné, keď dáva každý vlastnú interpretáciu,“ zdôraznil Kollár.

Spojenie hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde považuje predseda SaS Richard Sulík za útok na premiérku Ivetu Radičovú. Sulík si nevie predstaviť, že by Radičová bola za spojenie hlasovania, pretože je to človek, pre ktorého je slušnosť životný princíp a preto si nedokáže predstaviť, že by prispela k tomu, aby sa vrátila bývalá vláda a Robert Fico.

Solymos: Radičová pripustila možnosť

Radičová podľa predsedu poslaneckého parlamentného klubu Most-Híd Lászlóa Solymosa na poslednom rokovaní Koaličnej rady pripustila možnosť spojenia hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde.

„Bolo to v tom zmysle, že ak SaS bude mať k tejto téme stále striktné stanovisko, tak premiérka možno nebude mať inú možnosť ako spojiť hlasovania. Neviem, či vtedy bola rozhodnutá na 100 %, ale možnosť, že ak SaS bude mať taký postoj, tak hlasovania môže spojiť, tam zaznela,“ povedal Solymos.

89 debata chyba