Politológ Horský: Euroval je hodný spojenia hlasovania

Vláda, ktorá by nedokázala presadiť celoeurópske stanovisko, má takmer nulovú nádej na pokračovanie vo vládnutí, hodnotí momentálnu situáciu koalície politológ Michal Horský.

20.09.2011 13:59
Horský Foto:
Politológ Michal Horský.
debata (19)

Akú má dnes Slovensko vládu z pohľadu Bruselu pri presadzovaní opatrení súvisiacich s krízou v eurozóne?
Eurozóna a Európska komisia sú si vedomé, že schválenie eurovalu v národných parlamentoch je mimoriadne komplikované. Preto sa nejaká zvláštna pozornosť na Slovensko neobrátila. Postoj k Slovensku však bude stále viac a viac kritický, keď sa priblíži koniec septembra a začiatok októbra, nakedy sa krajiny zhodli, že chcú euroval odhlasovať.

Čo je kľúčom k odvráteniu koaličnej krízy o eurovale?
Ak dobre počúvame kontext vyjadrení vedúcich politikov koalície o eurovale, predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, ako aj predseda KDH Ján Figeľ považujú otázku schválenia eurovalu celkom jednoznačne za limitujúci faktor ďalšieho pokračovania vládnej koalície. V európskych parlamentoch nie je zriedkavosťou, že sa v nich vyskytujú politické strany ľavopravého extrémizmu, ktoré sú euroskeptické a antieurovalovské. Tieto strany však netvoria súčasť žiadnej z existujúcich vládnych koalícií. Preto taká vláda, ktorá by nedokázala presadiť celoeurópske stanovisko, má na Slovensku takmer nulovú nádej na pokračovanie vo vládnutí.

Možno označiť za nátlak na SaS vyjadrenia, že ak euroval neprejde, môže padnúť vláda?
Je to legitímny nástroj na prizvanie SaS k plneniu koaličnej zmluvy a ku koaličnej solidarite. Líder SaS však zašiel tak ďaleko, že bez totálnej straty tváre sám stanovisko nezmení. Či 330 členov SaS preukáže toľko politickej prezieravosti, že sa prinavráti k politickému realizmu a prípadne bude riskovať tohto lídra, ukážu najbližšie týždne.

Čo si myslíte o tvrdeniach koaličných politikov, že poslanci SaS postupne menia názor na euroval, hoci Richard Sulík to popiera?
Výroky viacerých jej poslancov možno považovať za pokusné balóniky a aj výrok samotného predsedu SaS, že v tomto momente euroval nie, ale… svedčia o tom, že upozornenia od partnerov v koalícii berú viac ako vážne.

Spojí napokon premiérka hlasovanie o eurovale s dôverou vláde?
O tom môže rozhodnúť premiérka a celá vláda. V konečnom dôsledku toto by bola prvá skutočne politicky zásadná otázka hodná takéhoto hlasovania. Závisí však skôr od pánov Dzurindu, Figeľa a Bugára ako od iných politikov.

19 debata chyba