Pčolinský bol na mieste činu, prokuratúre to prekáža

Generálna prokuratúra a ministerstvo vnútra riešia ďalší konflikt. Prokuratúra totiž napadla, že šéf organizačného odboru Kancelárie ministra vnútra Vladimír Pčolinský bol v apríli v garáži rodinného domu, kde našli mŕtveho bývalého podpredsedu Najvyššieho súdu Juraja Majchráka, a to dokonca ešte skôr než vyšetrovatelia. Pčolinského prítomnosť na mieste činu považuje prokuratúra za porušenie Trestného poriadku a podľa informácií Pravdy žiadala ministerstvo vnútra o vysvetlenie.

21.09.2011 14:00
debata (1)

Trestný poriadok určuje, že obhliadku vykonávajú len orgány činné v trestnom konaní. Policajt, ktorý nie je takýmto orgánom, sa nemôže podľa prokuratúry zúčastniť na obhliadke.

Ministerstvo vnútra i samotný Pčolinský to však za protizákonné nepovažujú. Podľa ministerstva sa príslušník Policajného zboru pri výkone svojich služobných činností riadi zákonom o Policajnom zbore a minister či štátny tajomník môžu časť svojich kompetencií presunúť na nadriadeného či vedúceho štátneho zamestnanca. „Vladimír Pčolinský sa nezúčastnil na žiadnom vyšetrovacom úkone. Na mieste plnil služobné úlohy podľa pokynu nadriadeného, rovnako ako množstvo ďalších osôb a policajtov, ktorí neboli na mieste ako orgány činné v trestnom konaní,“ reagoval hovorca rezortu Gábor Grendel.

Prokuratúra oponuje, že v trestnom konaní sa postupuje podľa Trestného poriadku a nie podľa zákona o Policajnom zbore.

Pčolinský svoju prítomnosť na mieste zdôvodňuje tým, že ho minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý bol v tom čase mimo Bratislavy, poveril, aby zistil podrobnosti, kde by mohol byť sudca. „Minister sa od psychiatričky dozvedel, v akom nebezpečenstve je sudca a že rodina ho nevie nájsť. Tak ma poveril, aby som zistil od polície, či už sudcu našli,“ povedal Pčolinský. Vyhlásil, že v dome, keď tam prišiel aj s inou policajnou hliadkou, už boli nejakí policajti.

Hoci išlo o samovraždu, polícia začala trestné stíhanie aj pre podozrenie z účasti na samovražde. Dozoruje to odbor špeciálneho určenia, pretože poškodený bol ústavný činiteľ. Generálna prokuratúra aj šéf Odboru osobitného určenia Peter Šufliarsky sa k tomu odmietli vyjadriť. „Prípravné konanie ešte nebolo ukončené, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať detailnejšie informácie,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Sudca spáchal samovraždu v apríli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba