Slota: Všetko pôjde do psej matere

Všetko pôjde podľa predsedu Slovenskej národnej rady (SNS) Jána Slotu do "psej matere".

21.09.2011 10:25
Ján Slota Foto:
Šéf SNS Ján Slota
debata (52)

„Aj ekonomika Ameriky, aj ekonomika Japonska, aj ekonomika Európy. To hovorím vopred. A môžu robiť eurovaly vysoké ako Eiffelova veža. Ani to im nepomôže. Podstata je v tom, že niekto postavil ekonomiku celého sveta na vzduchu. Na ničom. Tu to pláva vo vzduchu ako bublina. Ale obsahom tej bubliny je zase len vzduch. A raz tá bublina praskne a zistíme, že máme veľké … No, zas by som mohol byť vulgárny. Ale každý si to domyslí, čo máme veľké,“ povedal Slota.

Euro, ale aj dolár položia podľa Jána Slotu Američania a nie Európania. „Keby tých 1,6 bilióna eur, ktoré sme z Európy požičali americkým bankám na hypotéky, keby sa tieto vrátili, tak nemusíme hovoriť o nejakom eurovale. Mali by sme do zálohy na tri eurovaly. Problém je v tom, že zločin na najvyššej úrovni sa stal štátnou politikou v takých obrovských štátoch, ako sú USA, kde je ekonomika postavená na virtuálnej báze, kde sa nehovorí o peniazoch ako o veciach, v ktorých je premietnutá práca ľudí alebo zlato. To je niečo virtuálne, s ktorým sa len krúti, motá a podvádza. Podvádza sa celý svet,“ upozornil Slota.

Podľa neho na Slovensku naháňame zlodejíčkov, ktorý ukradnú 100, 200, 300 eur. „Tam sa kradne v biliónoch dolárov! V biliónoch dolárov a my sa čudujeme, že je kríza? Veď to je choré,“ vyhlásil.

Keď podľa Slotu 40–50 rokov niekto kradne, keď niekto za zelené bezcenné papieriky okráda celý svet, no tak to raz musí prasknúť. „A my si myslíme, že eurovalom zachránime tie bilióny, bilióny dolárov, ktoré sú chiméra, vzduch, nič,“ zdôraznil. Preto SNS euroval odmieta.

Podľa Slotu bublina už dávno praskla. „Praskla už pred 10, 15, možno 20 rokmi. Len pri tých obrovských ekonomikách, hospodárstvach, má všetko určitú zotrvačnosť. Ešte to ide aj napriek tomu, že v podstate by to už nemalo ísť,“ uviedol.

52 debata chyba