Mihál: Koalícia sa spojila ako Svätoplukove prúty

Koalícia sa podľa podpredsedu SaS Jozefa Mihála spojila pred rokom ako Svätoplukove prúty. Ako uviedol Mihál na tlačovej besede po rokovaní vlády, rozdiel je len v tom, že Svätoplukove boli tri a koalíciu tvoria štyria členovia. SaS preto podľa neho nemá žiadny záujem na rozpade koalície, páde vlády, ani na predčasných voľbách.

21.09.2011 15:29
Figeľ, Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál (vľavo) diskutuje s ministrom dopravy a šéfom KDH Jánom Figeľom.
debata (21)

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa čas pre slovenský postoj k eurovalu a koalíciu neuplynul. Upozornil, že platí dohoda, že Slovensko bude hlasovať o eurovale medzi poslednými. „Budeme argumentovať a apelovať na zodpovednosť a hľadanie spoločného riešenia,“ povedal s tým, že také existuje. Podľa neho malo by byť také, aby si každý zachoval politickú tvár, ale aby bolo aj o zodpovednosti za Slovensko. „Ide o veľa, nielen o koalíciu,“ zdôraznil. Smer-SD podľa Figeľa môže podporiť euroval, ak mu ide o národnoštátny záujem.

Koalíciu podľa Figeľa čakajú seriózne a diskrétne rokovania. Zopakoval, že pri dobrej vôli existuje riešenie. Podľa neho dohoda by sa mala uberať tým smerom, že euroval vznikne, ale jeho efektívne využívanie bude v rukách všetkých, teda aj Slovenska.

Euroval je podľa ministra financií a podpredsedu SDKÚ vážna otázka, ktorá koalíciu rozdeľuje. Pripomenul, že ohlásil termín schvaľovania eurovalu na 11. októbra. „Ešte sú dovtedy tri týždne. Budeme ešte rokovať,“ uviedol. Podľa neho o otázke spojenia hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde sa budú rozprávať v SDKÚ a aj s premiérkou Ivetou Radičovou po jej návrate z USA.

Zároveň dodal, že v utorok hovoril o priebehu Koaličnej rady len preto, že na tlačovej besede SaS zaznelo, že koaliční partneri liberálov hrajú proti premiérke hru. Minister financií v utorok vyhlásil, že po odmietnutí kompromisného riešenia v prípade schvaľovania eurovalu stranou SaS na minulotýždňovom rokovaní Koaličnej rady premiérka Iveta Radičová informovala koaličných partnerov o tom, že spojí hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde.

21 debata chyba