Horský: Sulík alebo Mikloš odíde ako porazený

Ak by v parlamente neprešiel euroval, bolo by to zlyhaním celej vládnej garnitúry, hovorí politológ Michal Horský.

25.09.2011 15:00
Horský Foto:
Politológ Michal Horský.
debata (41)

Budú musieť byť predčasné voľby po neschválení eurovalu a páde Radičovej vlády?
Akékoľvek špekulácie v tomto momente sú predčasné nielen v akademickej rovine, ale aj na základe dnešného stavu si môžeme položiť otázku, ktože by sa dnes do vlády ponáhľal? Nastáva viacero možností. Prvou je prípadná rekonštrukcia súčasnej vlády a následná menšinová vláda s tichou podporou niektorej z opozičných strán. Druhou alternatívou je dohoda hlavných koaličných a opozičných síl o tichej koalícii, ktorá môže vyústiť do úradníckej vlády, ktorá by bola prvou na Slovensku. Až potom nastupuje scenár predčasných volieb. Malé skupiny poslancov, ktoré neprešli voľbami a pokúšajú sa o zrod nových strán, by sa dostali mimo parlamentného prúdu politiky, preto im nezostáva nič iné, iba podporovať scenáre bez predčasných volieb. Páni Sulík a Slota by zostali osamotení.

Bolo by zlyhaním ministra financií Ivana Mikloša aj premiérky Ivety Radičovej, keby v parlamente nepresadili euroval v podobe, akú už odsúhlasila vláda a čo aj sľúbili lídrom na júlovom summite EÚ?
Zlyhaním áno, no nielen týchto dvoch politikov, ale celej vládnej garnitúry. Predovšetkým však polemika o eurovale medzi podpredsedom SDKÚ Miklošom a predsedom SaS Sulíkom sa nielenže dostáva do úrovne politickej hádky a hašterenia, ale jeden z nich musí z tejto diskusie odísť ako totálne porazený a dostáva sa mimo vládneho politického prúdu.

Keby euroval v parlamente neprešiel a nebolo by hlasovanie spojené s hlasovaním o dôvere vláde, musel by minister financií Mikloš odstúpiť z funkcie?
Nepochybne. Takáto možnosť je tá najposlednejšia z možných, pretože skôr sa naplnia scenáre, ktoré som už spomínal na začiatku.

41 debata chyba