Vyše 2-tisíc lekárov dá v piatok výpoveď

Kolaps zdravotníctva je pred dverami. Už tento piatok podá viac ako 2-tisíc lekárov výpoveď. Dohodli sa na tom na sobotňajšom stretnutí predstavitelia Lekárskeho odborového združenia, ktoré podľa vzoru svojich českých kolegov organizuje hromadný odchod doktorov z najväčších slovenských nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že na situáciu je pripravené. Ako plánuje od decembra zabezpečiť starostlivosť o pacientov, však zatiaľ nekonkretizovalo.

26.09.2011 07:49
Kollár, lekári, protest, lekárske odbory Foto:
Predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár (tretí zľava) a predseda českých lekárskych odborárov Martin Engel (druhý zľava) na tlačovej besede.
debata (74)

Lekárske odborové združenie je spokojné. Približne 2 100 lekárov totiž podpísalo výpoveď, aby tak podporili požiadavky odborárov. "Počty výpovedí, ktoré k nám prišli, sú dôkazom toho, že lekári si uvedomujú vážnosť situácie a napriek vyhrážkam a nátlaku z mnohých strán prejavili vôľu a odhodlanie nefunkčný systém zmeniť,“ povedal predseda lekárskych odborárov Marián Kollár.

Počet lekárov odhodlaných odísť z nemocníc, kde pracujú, môže byť ešte o niečo vyšší. Zbieranie výpovedí totiž pokračuje do posledného dňa ich položenia na stoly riaditeľov zdravotníckych zariadení. „Napriek snahám pána ministra o oslabenie odhodlania lekárov v rozhodujúcich chvíľach, my pokračujeme ďalej v zbieraní výpovedí, keďže táto cesta sa nám javí stále ako jediná a posledná šanca na zvrátenie krízového stavu slovenského zdravotníctva,“ dodal Kollár.

Dátum odovzdania výpovedí je stanovený na 30. september, čo je už v piatok. Tento termín je podľa odborárov definitívny. Rozhodnutie lekárov tak už pravdepodobne nemá šancu zvrátiť ani ministerstvo zdravotníctva. To podľa včerajšej reakcie pre denník Pravda stále odmieta podobné nátlakové formy protestov, je však pripravené na všetky možnosti. „Zdravotná starostlivosť bude zabezpečená pre všetkých pacientov,“ povedala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

Ako už Pravda minulý týždeň informovala, výpoveďou lekárov príde väčšina veľkých univerzitných a fakultných nemocníc o personál na celých oddeleniach. V banskobystrickej nemocnici by nemal kto pacientov ošetriť napríklad na infekčnom, ARO či ortopédii. V piešťanskej nemocnici dokonca takáto situácia podľa nedávnych zistení Pravdy hrozí na všetkých oddeleniach s výnimkou jedného. Situácia je o to vážnejšia, že odchod plánujú doktori z koncových nemocníc, ktoré v najväčšej miere zabezpečujú zdravotnú starostlivosť. Výpovede by však mali padnúť dokonca aj v nemocniciach akciovkách. „Výpovede lekárov prichádzajú postupne do centrály Lekárskeho odborového združenia v Bratislave z celého Slovenska – z univerzitných a fakultných nemocníc, z veľkých, ale aj malých nemocníc, ale aj z akciových spoločností,“ vymenoval predseda lekárskych odborárov.

Dôvodom výpovedí je neschopnosť ministerstva zdravotníctva a lekárov nájsť spoločnú reč v jednej zo štyroch požiadaviek odborárov – ukončenie transformácie nemocníc. Kým ministerstvo trvá na tom, že premena zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti povedie k ich vyrovnanejšiemu hospodáreniu, lekárski odborári tvrdia, že prinesie záhubu celého systému. „Vzhľadom na to, že lekári dlhodobo nenašli partnera na dialóg o efektívnych riešeniach a východiskách z krízovej situácie a kolapsu, ku ktorému sa slovenské zdravotníctvo rúti, výpovede sú v súčasnosti jediným legitímnym spôsobom, ako zmeniť prístup k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti, ohodnoteniu lekárov a ich pracovným podmienkam,“ povedal Kollár.

Podľa Zollerovej bude ministra každá výpoveď mrzieť, podať ju je však právo každého lekára. „Aj minister by chcel, aby mali lekári vyššie platy, najskôr však musíme urobiť v nemocniciach a celom systéme poriadok a potom môžeme spoločne hľadať spôsoby a začať verejnú diskusiu, ako dostať do zdravotníctva viac peňazí,“ dodala Zollerová.

Okrem zastavenia transformácie nemocníc lekári žiadajú aj dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatív, zreálnenie platieb od zdravotných poisťovní a zvýšenie miezd.

74 debata chyba