Štát zníži pomoc pre bane. Doplatia na to zamestnanci

Hrozí po prepúšťaní tisícov železničiarov to isté aj baníkom? Štát ohlásil zníženie podpory baniam, ktoré sú už roky v útlme, o tom, ako sa to dotkne zamestnancov a koľkých, však kompetentní zatiaľ hovoria vyhýbavo. Otvorenému vyhláseniu o masovom prepúšťaní sa príslušné ministerstvá bránia, zároveň však pracujú na príprave nových pracovných pozícií.

26.09.2011 14:00
Baník Foto:
Ilustračné foto
debata

Plánované škrty v podpore baní oznámil minister hospodárstva Juraj Miškov po rokovaní vlády pred dvoma týždňami. Štát v rámci šetriacich opatrení od budúceho roka neplánuje pomôcť baniam vstupnými investíciami. Nepriamu podporu cez ceny elektrickej energie zníži na polovicu, zo 70 na 35 miliónov eur. Miškov nepriamo pripustil, že k prepúšťaniu dôjde. „Máme bane, kde máme zamestnaných 4 100 baníkov a musíme pre nich hľadať alternatívu. Nemôžeme zatvoriť bane bez toho, aby sme im ponúkli životnú alternatívu,“ povedal Miškov.

Banícki odborári veria, že je to až otázka budúcich rokov. „Zatiaľ to zamestnanosť neohrozí,“ povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov baní Jozef Škrobák. Spolieha sa na vyhlásenie ministerstva, podľa ktorého zastavenie priamej podpory nebude mať vplyv na ťažbu už odkrytých ložísk. „Uzatváranie niektorých dobývacích priestorov je aktuálne po ich vyčerpaní, najskôr o dva roky,“ tvrdí rezort.

Sociológovia však riziko prepúšťania vidia vzhľadom na dlhodobý útlm baníctva. „Je tu riziko, že sa bude zvyšovať nezamestnanosť. Bane sú často v regiónoch jedným z mála zamestnávateľov. Aj preto tam dotácie štátu mali zmysel, že sa udržiavala pracovná príležitosť,“ hovorí sociologička Zuzana Kusá.

Aj výkonný riaditeľ Gemerskej nerudnej spoločnosti Pavel Cibuliak si myslí, že zmeny sa v zamestnanosti prejavia. „Dotkne sa to ľudí buď vo forme prepúšťania, alebo stagnácie či zastavenia rozvoja baníctva. Myslím si, že v každej banskej spoločnosti,“ povedal.

Ministerstvo hospodárstva s rezortmi práce a dopravy plánuje predložiť návrh programov vytvárania nových pracovných miest v regiónoch Nitry a návrh opatrení na zefektívnenie fungovania podpory baníctva.

Otázky Pravdy, o aké konkrétne alternatívy pôjde a v akom štádiu je vytváranie pracovných miest, označilo ministerstvo hospodárstva za predčasné. „Na návrhoch programov sa iba začalo pracovať, úloha je termínovaná do 30. marca 2012,“ uviedlo.

Na návrhu spolupracujú aj s Hornonitrianskymi baňami Prievidza. Jana Janáčová z tlačového úradu podniku tvrdí, že prepúšťať sa u nich kvôli zmenám nebude. „Rozhodnutie štátu nebude mať vplyv na zamestnanosť v našej spoločnosti,“ povedala. V súčasnosti zamestnávajú 4 124 ľudí, z toho 2 156 baníkov.

debata chyba