Obyčajní ľudia zvažujú podporu eurovalu

Štyria poslanci NR SR hlásiaci sa k Obyčajným ľuďom zvažujú podporu eurovalu. Požadujú však, aby v ňom boli pre Slovensko zakotvené tri výnimky.

27.09.2011 11:03 , aktualizované: 14:49
Igor Matovič Foto:
Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič
debata

Podľa lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča by Slovensko malo mať právo slobodne sa rozhodnúť komu požičia a komu nie. Zároveň by mala byť prípadná pôžička z našej strany krytá reálnym majetkom dlžníka a ak politici budú mať právo požičiavať, mala by existovať finančná hranica, za ktorú sa nebude dať ísť.

Pre možnosť vylobovať výnimky pre Slovensko vidí Matovič priestor, keďže sme oznámili, že euroval budeme schvaľovať ako poslední. Ako príklad uviedol postoj susednej Českej republiky, ktorá si vylobovala výnimky pri schvaľovaní Lisabonskej zmluvy.

Matovič: Hrozba pri eurovale je návrat tandemu Fico-Slota

Spájanie hlasovaní o eurovale a o dôvere vláde je pohŕdanie názorom poslancov a tiež nedôstojné vydieranie. Ak k nemu skutočne dôjde, štyria poslanci Národnej rady SR z hnutia Obyčajní ľudia (OĽ) sa na hlasovaní nezúčastnia. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente to avizoval ich líder Igor Matovič. Upozornil tiež na to, že najväčšie nebezpečenstvo pri eurovale je hrozba návratu tandemu Fico – Slota k moci.

Zdôraznil, že v prípade spojenia hlasovaní by OĽ nedokázali „jedným tlačidlom“ vyjadriť rozdielny názor na dve témy. Sú totiž proti súčasnému eurovalu, ale na druhej strane podporujú vládu Ivety Radičovej (SDKÚ). „V jednom prípade by sme museli hlasovať proti svojmu svedomiu,“ povedal Matovič. Budúcnosť Radičovej kabinetu v prípade spojenia hlasovaní ohrozuje odmietavý postoj koaličnej SaS k eurovalu. Liberáli naznačili, že euroval nepodporia, ani keď budú hlasovania spojené.

Matovič sa nazdáva, že rozpad vládnej koalície by bol pre Slovensko horší ako schválenie alebo neschválenie eurovalu. Spôsobilo by to podľa neho totiž návrat Smeru a SNS k moci. „Návrat tandemu Fico – Slota by malo desaťkrát horšie následky ako neschválenie alebo schválenie eurovalu. Slota a Fico opäť pri koryte je omnoho väčší problém ako euroval. Práve návrat tohto tandemu k moci je najväčšie nebezpečenstvo pri eurovale,“ zdôraznil Matovič.

Zajac: Pokiaľ chce koalícia pokračovať, nesmie spojiť hlasovania

Pokiaľ chce vládna koalícia pokračovať vo svojej činnosti, nesmie spojiť hlasovania o eurovale a o dôvere vláde. Tvrdí to štvorica poslancov Mostu-Híd z OKS, ktorá je výslovne proti takémuto spájaniu. „Považujeme to za nezmyselné, lebo sa spájajú dve veci, ktoré sú nespojiteľné,“ vysvetlil na tlačovej konferencii predseda OKS Peter Zajac. Pripomenul zároveň, že OKS za euroval nezahlasuje.

debata chyba