Sulík bloguje: Nie eurovalu. Gašparovič apeluje na našich politikov

Šéf strany SaS Richard Sulík na nemeckej blogovacej stránke blog.de v pomerne rozsiahlom príspevku v nemčine zdôvodnil, prečo strana nepodporí v slovenskom parlamente hlasovanie o eurovale.

27.09.2011 12:32
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (9)

Sulík zverejnil  príspevok ešte pred svojím stretnutím s nemeckým prezidentom Christianom Wulffom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska a  téma eurovalu podľa očakávaní rezonuje počas jeho stretnutí so  slovenskými ústavnými činiteľmi.

Wulff: Na Slovensku je diskusia o eurovale mimoriadne ťažká

Slovensko nemôže byť brzdou vo vzťahu k upevneniu eura a riešeniu krízy v Európskej únii. „Som presvedčený, že naše politické špičky si to dostatočne uvedomia,“ povedal prezident SR Ivan Gašparovič na utorkovej tlačovej besede po rokovaní s Wulffom. Väčšia časť ich rozhovorov bola venovaná práve budúcnosti eura a EÚ. Prezident Gašparovič avizoval, že sa k téme eurovalu chce opäť stretnúť s predstaviteľmi parlamentných strán a pred hlasovaním o eurovale v NR SR nevylučuje ani vystúpenie pred poslancami.

Diskusia na Slovensku o podpore zadlžených členov eurozóny je podľa nemeckej hlavy štátu veľmi ťažká preto, lebo Slovensko postupovalo naozaj veľmi príkladne, či už sa to týkalo udržania zdravých bánk alebo dodržiavania kritérií pri prijímaní eura, stabilizačnej politiky a v neposlednom rade občanov, ktorí museli veľmi veľa zniesť. Vnútropolitická situácia a diskusia na Slovensku o tejto téme je preto podľa prezidenta Wulffa oveľa ťažšia ako kdekoľvek inde.

Sulík: Radšej dokončíme diaľnicu do Košíc

 Pod titulkom Prečo musí Slovensko hlasovať proti eurovalu Sulík uvádza, že SaS odmietala pomoc Grécku už počas volebnej kampane na jar 2010 a že vtedy nebola na Slovensku jedinou stranou s takýmto postojom. Vraj sa tým ušetrilo slovenským daňovým poplatníkom 800 miliónov eur.

Sulík vymenúva tri dôvody, pre ktoré napokon SaS podporila časovo obmedzený záchranný balíček. Prvý bol ten, že euroval bol limitovaný iba na tri roky. Ako ďalší uvádza podmienku, že sa malo požičať iba krajinám, pri ktorých je záruka, že dlhy splatia a zachraňovať sa budú krajiny, nie banky.

„Dnes vieme, že to nie je pravda a ja osobne ľutujem, že sme boli vtedy takí dôverčiví,“ píše Sulík. Európsky fond finančnej stability (EFSF) skúša podľa neho zachrániť dlhovú krízu novými dlhmi. „To je ako keby sa hasil oheň ventilátorom alebo benzínom,“ prirovnáva Sulík. Pripomína, že pred dvanástimi rokmi Slovensko muselo zachrániť svoje banky, na čo bolo vyčlenených 8 percent HDP a „nikto nám vtedy nepomohol (čo aj bolo správne)“.

Hovoriť o solidarite je v prípade Slovenska podľa neho „perverzné“, ak Gréci majú štvornásobne vyššie dôchodky ako Slováci a Taliansko môže svojim poslancom mesačne vyplácať 15-tisíc eur.

„Ak si nemeckí politici myslia, že musia poslať niekam do Tramtárie bezpodmienečne 211 milárd eur alebo možno aj dvojnásobok viac peňazí, nech to urobia. My za tie peniaze radšej dokončíme diaľnicu do Košíc,“ uviedol Sulík v blogu.

Radičová rokovala s partnermi, Matovič zvažuje euroval

Premiérka Iveta Radičová absol­vovala dopoludnia rokovania s partnermi o situácii v koalícii, ktorá vznikla v súvislosti s eurovalom. Stretnutia avizovala v pondelok podvečer z Chorvátska, kde bola na oficiálnej návšteve. V Záhrebe zároveň prisľúbila novinárom, že médiá bude informovať po rokovaniach s politickými partnermi. Malo by sa tak stať po dnešnom rokovaní Prezídia SDKÚ-DS. Dovtedy sa nechce vyjadrovať. Radičová, ktorá je podpredsedníčkou strany, zatiaľ zotrváva na svojom postoji, podľa ktorého je pre ňu prioritou stabilita vládnej koalície. Medzitým štyria poslanci NR SR hlásiaci sa k Obyčajným ľuďom ohlásili, že zvažujú podporu eurovalu. Požadujú , aby v ňom boli pre Slovensko zakotvené tri výnimky.

9 debata chyba