Rogel dostal iba podmienku, odvolal sa

Za propagáciu fašizmu mohli skončiť za mrežami, namiesto toho vyviazli s podmienkou. Dabingového herca Rastislava Rogela v utorok odsúdili na podmienečný trest sedem mesiacov, jeho spoločníka Drahomíra Čurdu na desať mesiacov podmienečne. Trest dostali len za výtržníctvo, ktorého sa dopustili pri útoku na bratislavský hudobný klub Obluda pred tromi rokmi. Spod druhého bodu obžaloby - propagácie fašizmu - ich však súd oslobodil. Svedkovia totiž zmenili svoje výpovede.

28.09.2011 12:00
Spevák Rogel Foto:
Rastislav Rogel v tričku Eighty-eight
debata

Aj keď rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, lebo Rogel sa hneď odvolal a čaká sa aj na vyjadrenie ostatných zúčastnených, výsledok súdu je sklamaním pre všetky obete útokov. Rogel je totiž bývalý člen skupiny Juden Mord a Krátky proces, ktorý spieval o vraždení Židov a nosil nacistické symboly.

„To, že orgány činné v trestnom konaní nie sú schopné preukázať ani fyzický útok, je veľmi zlý signál pre obete takýchto činov. Budú mať obavy podobné útoky vôbec nahlásiť. Tu nejde o Rogela, ale o to, aký odkaz takýto rozsudok vyšle,“ zhodnotil rozsudok aktivista v oblasti ľudských práv, ktorý si neželal uviesť meno.

K útoku došlo v júli 2008, po tom, čo sa Rogel s dvoma spoločníkmi taxíkom doviezol pred hudobný klub Obluda, kde sa schádzajú prívrženci alternatívnej scény. Prevádzkar Rogela spoznal, preto zavolal políciu, už keď útočníci vošli dnu. V bare vznikla potýčka, ktorá potom pokračovala vonku. Rogel s kumpánmi sa podľa obžaloby údajne vyhrážal: „My sme Juden Mord, zabijeme vás!“ Zaútočili na prevádzkara a ďalších ľudí päsťami a kopancami. Pri bitke sa však zranil aj samotný Rogel, ktorý s otrasom mozgu skončil v nemocnici.

O tom, že išlo o útok neonacistov, nepochybovala ani zasahujúca polícia. Podľa nej „verbálne a potom fyzicky napadli prevádzkara podniku a prítomných zákazníkov, pričom oblečením a pokrikom hesiel verejne prejavovali sympatie k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd osôb“.

Polícia pôvodne obvinila všetkých troch útočníkov, pred súd sa však dostal iba 41-ročný Rogel a 38-ročný Čurda. Súd sa začal v decembri 2010, čoskoro sa však objavili prvé problémy. Už v marci 2011 napríklad na pojednávanie neprišla svedkyňa, dokonca si neprevzala ani predvolanie. Súd musel preverovať, kde sa zdržuje. Práve táto žena, priateľka jedného z poškodených, napokon zmenila výpoveď, keď na súde tvrdila niečo iné, ako uviedla do policajnej zápisnice. Na včerajšom pojednávaní vyhlásila, že si už veľa nepamätá. Konflikt údajne nevidela, hoci predtým svedčila, že na jej priateľa jeden z útočníkov vytiahol nôž.

Podľa informácií Pravdy stojí za neúspechom v tomto bode obžaloby práve strach svedkov. Jednému z nich napríklad na panelák, v ktorom býva, ktosi namaľoval veľký nápis Zomrieš! aj s jeho menom. Pravda včera oslovila aj prevádzkara klubu Obluda, ktorý sa k prípadu odmietol vyjadriť. „Všetko k tomu som už povedal,“ uviedol.

debata chyba