SaS pripúšťa skoršie hlasovanie o eurovale, no s podmienkami

Strana SaS je ochotná diskutovať aj o skoršom hlasovaní o zmenách v eurovale. Musia však byť ukončené rokovania parlamentných výborov, ktorým bol dodatok k medzinárodnej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji pridelený, a tiež musí byť euroval odhlasovaný vo zvyšných 16 krajinách eurozóny.

28.09.2011 11:51 , aktualizované: 13:24
poslanci, parlament, NR SR Foto:
Ilustračné foto
debata

Liberáli tak reagovali na snahy niektorých koaličných strán hlasovať o eurovale do 17. októbra. Hovorkyňa Tatiana Tóthová ďalej upozornila, že o skoršom hlasovaní o eurovale nemôže rozhodnúť predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) sám. „Nesmie takéto rozhodnutie urobiť. Musí ho spraviť plénum Národnej rady (NR) SR,“ zdôraznila.

Zároveň pripomenula, že dodatok k medzinárodnej zmluve bol do NR SR doručený 21. septembra a následne bol pridelený na prerokovanie viacerým výborom. Termín je presne vymedzený v rokovacom poriadku. Ten podľa Tóthovej uvádza, že „táto lehota nesmie byť kratšia ako 30 dní“. Hovorkyňa poznamenala, že predseda NR SR nemá žiadnu právomoc túto lehotu skrátiť, mohol by ju len predĺžiť.

Za skorší termín sú aj ostatné koaličné strany

Za skoršie hlasovanie sa zasadzuje Most-Híd aj KDH. Podľa bugárovcov je v tejto situácii nevyhnutné, aby sa o eurovale rokovalo čo najskôr. A to z dvoch dôvodov. „Tým prvým je, že do tohto dátumu prebehnú hlasovania vo všetkých národných parlamentoch eurozóny. V dňoch 17. až 18. októbra sa koná summit lídrov Európskej únie k eurovalu. Bolo by žiaduce, aby pani premiérka bola vyzbrojená jednoznačným stanoviskom Národnej rady (NR) SR k tejto téme,“ vysvetlil Most-Híd vo svojom stanovisku.

Predseda parlamentu Richard Sulík, ktorého strana SaS euroval odmieta, avizoval, že zákonodarný zbor by mal o tejto téme hlasovať 25. októbra. O skorší termín má záujem okrem Mostu-Híd aj KDH. Jeho predseda Ján Figeľ to potvrdil pre televíziu TA3.

Podľa neho by NR SR mala rozhodnúť do 17. októbra, kedy sa začína najbližší summit lídrov EÚ. Ak by to z rôznych dôvodov nešlo na riadnej schôdzi parlamentu, ktorá začína 11. októbra, nevylučuje ani zvolanie mimoriadneho rokovania.

Ak prerokujú euroval parlamentné výbory, parlamentu podľa podpredsedu NR SR a podpredsedu SDKÚ Milana Horta nič nebráni, aby euroval bol prerokovaný aj v pléne NR SR 11. októbra, keď sa začína schôdza NR SR. „Predseda NR SR pridelil svojím rozhodnutím prerokovanie tohto bodu štyrom výborom. Výbory majú zvolané rokovania od 27. septembra do 6. októbra. Nevidím žiadny dôvod, aby sa táto problematika posúvala na neskorší termín,“ uviedol Hort s tým, že NR SR bude posledným parlamentom, ktorý bude o eurovale rokovať pred októbrovým summitom Európskej rady.

debata chyba