Slovensko sa ospravedlní Hedvige. Nepochopiteľné, čuduje sa Kaliňák

Slovensko sa prostredníctvom vlády oficiálne ospravedlní Hedvige Žákovej, za slobodna Malinovej. Uvádza to denník Sme s tým, že o tom na svojom stredajšom (28.9.) rokovaní rozhodla vláda. Tá schválila tajný materiál, ktorý sa týkal postupu vo veci, o ktorej koná Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

29.09.2011 09:42 , aktualizované: 15:18
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová. Verziu, podľa ktorej siútok vymyslela a zinscenovala, od začiatku odmieta.
debata

Kabinet pristúpil na dohodu s tým, že Žáková sa zriekne žaloby v Štrasburgu a aj prípadných finančných náhrad od štátu. Slovensko zažalovala za chyby vo vyšetrovaní, ktoré jej nezaručovali férový proces. Zmier, ktorý sa odošle do Štrasburgu, podpísali ešte v stredu ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a Žákovej právnik Roman Kvasnica.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý ju obvinil z klamstva krátko po oznámení napadnutia, zmier odmieta. „Je úplne nepochopiteľné, že sa niekto chce ospravedlniť človeku, ktorý svojím nebotyčným klamstvom vtiahol Slovensko do problémov,“ povedal pre denník.

Lipšic: Prípad treba okamžite uzavrieť

Prípad Hedvigy Malinovej treba okamžite uzavrieť, aspoň čiastočne sa tak napravia chyby, ktoré štát spravil. Vyhlásil minister vnútra Daniel Lipšic s tým, že je pre neho neprijateľné, aby Generálna prokuratúra riešila päť rokov vec, ktorá je kvalifikovaná ako krivá výpoveď.

„Či je niekto z trestného činu podozrivý alebo poškodený, či hovorí pravdu alebo klame, každý má právo, aby sa vec v nejakom rozumnom čase uzatvorila a nehrali sa okolo nej hry politické ani iné,“ myslí si Lipšic. Zodpovednosť za to, že kauza Hedviga sa vyšetruje tak dlho, nesie podľa ministra bývalé vedenie Generálnej prokuratúry.

Šéf rezortu vnútra zopakoval svoj názor, podľa ktorého bola celá kauza spolitizovaná bývalým premiérom Robertom Ficom a exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. „Ak robíte vyšetrovanie spôsobom, že na tlačovej konferencii listujete vyšetrovací spis, polemizujete o dôkazoch, ktoré tam sú alebo nie sú, tak to je najlepšia cesta ako zmariť vyšetrovanie,“ hovorí Lipšic.

Minister nechcel komentovať rozhodnutie vlády, ktorá v tajnosti odhlasovala, že Slovenská republika sa prostredníctvom vlády Hedvige Malinovej-Žákovej oficiálne ospravedlní. „Mne sa to zdá byť absurdné, aby po uzavretom rokovaní vlády, kde je 15 členov vlády, o päť minút každý vedel, o čom ten materiál je a ako kto hlasoval,“ uzavrel.

Hedvige Malinovej sa už za seba ospravedlnil vicepremiér Rudolf Chmel (MostHíd). „To, ako do toho vstupujú politici a ako sa v tej veci správa justícia, je dané aj tým, že ide o príslušníčku národnostnej menšiny, presnejšie maďarskej menšiny,“ povedal Chmel v októbri minulého roka.

Prípad z augusta 2006 nie je stále ukončený. Polícia zastavila vyšetrovanie napadnutia v tom istom roku. Prípad podozrenia z jej krivej výpovede stále stojí na Generálnej prokuratúre pre znalecký posudok dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Jána Labaša, ktorý spochybňuje, že Žákovú vôbec napadli.

debata chyba