Tisíce lekárov podali výpoveď, ak sa nedohodnú, zdravotníctvo skolabuje

Výpoveď k 1. októbru podalo 2411 nemocničných lekárov. Znamená to, že ak sa odbory s ministerstvom zdravotníctva nedohodnú do 1. decembra, posledný mesiac v roku bude v nemocniciach chýbať viac ako 50 percent lekárov pri lôžku.

29.09.2011 11:48 , aktualizované: 16:20
nemocnica, lekár, operačka, operácia, chirurgia Foto:
Ilustračné foto.
debata (32)

Len v štyroch bratislavských nemocniciach (Ružinov, Kramáre, Mickiewiczova, Antolská) požiadalo o uvoľnenie z pracovného pomeru viac ako 600 lekárov. Podľa odborov je to 54 percent z celkového počtu bratislavských doktorov v nemocniciach.

Napríklad v detskej fakultnej nemocnici v hlavnom meste tak na chirurgii od 1. decembra možno ostanú pracovať iba štyria lekári, na anesteziológii dokonca iba jeden.

Takéto hromadné podanie výpovedí môže podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Mariana Kollára znamenať pre slovenské zdravotníctvo doslova kolaps. „Dva mesiace sa nebude diať nič, trvá výpovedná doba. Do týchto dvoch mesiacov buď príde k dohode, alebo k dohode nepríde. Ak by prišlo k stavu, že do dvoch mesiacov nepríde k dohode, má Čierneho Petra a všetku zodpovednosť za poskytovanie zdravotnej starostlivosti vláda a Ministerstvo zdravotníctva SR,“ uviedol Kollár.

Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení kvôli neakceptovaniu ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Uhliarik je aj po výpovediach lekárov ochotný rokovať

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik je aj po výpovediach lekárov stále pripravený rokovať so zástupcami Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Naďalej však odmieta akýkoľvek nátlak, ktorý by pocítili pacienti. „Len vo vecnom a konštruktívnom dialógu je možné hľadať riešenia,“ zdôraznil vo svojom stanovisku k výpovediam lekárov.

Štrajk považuje za nátlakovú akciu, „v ktorej si LOZ berie pacientov za rukojemníkov“. Rezort zdravotníctva sa však podľa hovorkyne Kataríny Zollerovej pripravuje na všetky alternatívy vrátane chodu zdravotníctva pri teoretickom počte 2411 výpovedí. „MZ SR bude o konkrétnych krokoch informovať občanov v závislosti od vývoja rokovaní so zástupcami LOZ,“ uviedla Zollerová.

32 debata chyba