Lekár, ktorý dal výpoveď: Buď odídeme všetci, alebo nikto

Podpredseda lekárskeho odborového zväzu Pavel Oravec tvrdí, že ak sa nedohodnú s ministerstvom zdravotníctva, odídu všetci lekári, ktorí podali výpoveď. "Ak odídeme, bude to zodpovednosť kompetentných, a nie lekárov. A pôjdeme buď všetci, alebo nikto," povedal v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk.

29.09.2011 15:30
Pavel Oravec Foto:
Pavel Oravec, podpredseda lekárskych odborov.
debata

„Nežiadame platy, aké sú na Západe, žiadame adekvátne ohodnotenie našej práce v tomto štáte. Štúdium medicíny je náročné a pokračuje celoživotne. 1,5 až 3–násobok priemernej mzdy v našom národnom hospodárstve považujeme za adekvátne minimálne ohodnotenie práce lekára v závislosti od jeho praxe a výšky ďalšieho vzdelávania,“ dodal Oravec.

Pneumológ z Vyšných Hágov dostal veľa otázok aj na údajné úplatky v zdravotníctve. „Študovali sme medicínu, pretože sme sa rozhodli pomáhať a liečiť. Toto môžeme vykonávať len vo fungujúcom systéme. Úplatky vo fungujúcom systéme nemajú miesto. Každý musí vedieť, za čo si platí zdravotné poistenie a čo je nadštandard. Ani ten však nesmie byť za úplatky. Je nevyhnutné vytvoriť systém pripoistenia a ukončiť všetky prípady úplatkárstva,“ poznamenal.

debata chyba