Lekári a Uhliarik doposiaľ nekomunikovali. Teraz už musia

Bude od decembra ohrozená starostlivosť o pacientov? Presne 2 411 nespokojných lekárov z 34 nemocníc totiž doručilo na stôl riaditeľov výpovede.

30.09.2011 12:00
Výpoveď, lekári, doktori Foto:
Výpovede lekárov - Ilustračné foto
debata

Zatiaľ však nie je isté, či k tejto situácii dôjde, obe strany, lekárski odborári aj minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, totiž deklarujú, že v najbližších mesiacoch chcú rokovať. Dokonca naznačili, že sú naklonení aj ku kompromisom. Lekári žiadajú zlepšenie pomerov v zdravotníctve, vyššie platy a zastavenie premeny nemocníc na akciové spoločnosti.

Predseda Lekárskeho odborového zväzu Marián Kollár, ktorý niekoľko mesiacov hovoril, že lekári zo svojich požiadaviek neustúpia, včera kompromisy nevylúčil. „Tri mesiace deklarujeme, že naše požiadavky tvoria jeden celok. Samozrejme, budeme sa o nich rozprávať. V tejto chvíli je však predčasné hovoriť o tom, či niečo stiahneme.“

Minister tvrdí, že aj v prípade, že by sa s lekármi nedohodli, majú pripravený plán, ako sa o pacientov postarať. Do úvahy pritom podľa neho pripadá napríklad spájanie oddelení či využitie iných nemocníc.

To by však bolo podľa odborníkov komplikované aj vzhľadom na nedávnu výraznú redukciu lôžok, keď sa po celom Slovensku zrušilo dokopy takmer 4 000 lôžok a 150 oddelení.

Ak by teraz naozaj odišlo takmer 2 500 lekárov, podľa viceprezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Petra Ottingera by to spôsobilo zatvorenie väčšiny nemocníc. Uhliarikove možnosti riešenia preto považuje za nereálne.

„Ako príklad uvediem piešťanskú nemocnicu, v ktorej pracujem. Tá objemovo pokrýva asi jedno percento lôžkovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku, pričom tu pracuje asi 64 lekárov. Keby len polovica z nich podala výpoveď, nemocnica by sa musela zatvoriť a v tejto oblasti by ju nemal kto zastúpiť,“ povedal. „Keby sme prišli o ambulancie, nič by sa nestalo, o pacientov by bolo postarané. Ale ak by zatvorili len polovicu nemocníc, bol by to kolaps systému, pretože jedine tie pracujú 24 hodín denne,“ dodal.

Aj podľa analytika SAV Pavla Kárásza by po odchode takéhoto množstva lekárov štát zdravotnú starostlivosť nedokázal zabezpečiť, a preto je potrebné vyjednávať. „Situácia je zložitá a komplikovanejšia ako v Čechách. Vyhrotená je najmä tým, že je nedostatočná komunikácia medzi ministrom a lekármi. Ak sa chce niekto dohodnúť, musí aj rokovať. Prečo nie je väčšia snaha o dialóg a tie strany medzi sebou musia bojovať?,“ povedal.

Netrúfa si však odhadnúť, či rokovania naozaj prinesú nejaké riešenia. „Ťažko povedať, aké záujmové skupiny ministerstvo reprezentuje. Keby sa však ministerstvo chcelo dohodnúť, určite by našlo spôsob, ako sa dohodnúť,“ dodal. 

V Bratislave odovzdalo výpovede viac ako 600 lekárov, z toho 121 v Detskej fakultnej nemocnici. Keďže ide o viac ako 54 percent miestnych doktorov, v bratislavskej detskej nemocnici môže byť o dva mesiace ohrozený chod najmä na oddeleniach akútnej medicíny, napríklad na detskej klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny.

„Tam máme počet výpovedí na úrovni 97 percent. Po prvom decembri, ak nedôjde k dohode, jeden lekár bude zabezpečovať intenzívnu starostlivosť na dvoch oddeleniach a bude zodpovedný za poskytovanie anestézie na viac ako desiatich pracoviskách,“ povedal člen lekárskych odborárov Ján Sýkora.

Na druhej strane by však dospelí pacienti v hlavnom meste na odchod lekárov doplatili zrejme najmenej z celého Slovenska, keďže tu pôsobí viacero kliník s rovnakým zameraním. Boli by však zrejme preplnené.

V druhej najväčšej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach bolo doručených 234 výpovedí lekárov, teda približne 30 percent z celkového počtu 783. „Predpokladáme, že najbližšie dni ozrejmia, ako to lekári s výpoveďami myslia, a podľa toho sa zariadime. Urobíme všetky potrebné opatrenia, aby bola v našej nemocnici naďalej poskytovaná komplexná zdravotná starostlivosť a nedošlo k ohrozeniu životov a zdravia našich pacientov,“ povedala hovorkyňa košickej nemocnice Jaroslava Oravcová.

Viac ako 51 percent sa chystá v decembri odísť aj z nemocnice v Prešove. „Výpovede podala časť lekárov z oddelení úrazovej chirurgie, chirurgie, anestéziológie a intenzívnej medicíny, interného, neurológie, psychiatrie, pediatrie, gynekológie a neonatológie,“ uviedla námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Jana Jurašeková. Zo žilinskej nemocnice chce podľa jej hovorkyne Petry Lihanovej odísť 115 lekárov s rôznou špecializáciou.

Celkový počet výpovedí na severnom, strednom a východnom Slovensku presahuje podľa podpredsedu lekárskych odborárov Pavla Oravca 70 percent. „Sú nemocnice, kde máme aj oveľa vyššiu podporu,“ povedal.

Na stoly riaditeľov nemocníc by však malo ešte niekoľko výpovedí pribudnúť. Vo štvrtok totiž do podateľne odovzdali iba tie, ktoré stihli spracovať. „To nie je konečný výpočet výpovedí. Budú sa podávať postupne ďalšie,“ povedal člen odborárov Sýkora. Zajtra výpovede očakávajú napríklad v považskobys­trickej a martinskej nemocnici.

Podľa lekárskych odborárov niektorí riaditelia nemocníc zastrašovali lekárov, ktorí chceli podať výpovede. Podľa informácií Pravdy sa tak dialo napríklad v prešovskej nemocnici, kde pokutou pohrozili tým lekárom, ktorí sú zmluvne zaviazaní, že do svojej atestácie nepodajú výpoveď. Nemocnica to poprela.

„Vedenie nemocnice neplánuje ukladať zamestnancom žiadne finančné pokuty v súvislosti s výpoveďou. Zo strany vedenia nebol na nikoho robený žiaden nátlak a nikto nebol zastrašovaný,“ povedala Jurašeková.

Uhliarik tvrdí, že plán má

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) odkázal pacientom, že o nich bude aj v decembri, po prípadnom odchode lekárov, postarané. Konkrétny plán, ako to chce docieliť, zatiaľ nepovedal. Načrtol však niekoľko alternatív.

S akými možnosťami počíta v prípade, že lekári v decembri odídu z nemocníc?
V hre je spájanie oddelení, prípadne alternatívy využitia iných nemocníc a tak ďalej.

Prekvapilo vás to číslo 2 411 výpovedí?
Tie čísla boli priebežne oznamované, hovorilo sa o približne 2-tisíc lekároch, takže zhruba som počítal s takýmito číslami.

Verili ste, že lekári naozaj podajú výpovede?
Či som veril alebo neveril… verím v iné veci. Predpokladal som, že keď oznamujú, že je to číslo okolo 2-tisíc, tak to nebude sto.

debata chyba