Podľa Šefčoviča je Radičovej kompromis o eurovale neprijateľný

Také riešenie hlasovania o eurovale, pri ktorom by Slovensko súhlasilo so zmenami v tomto mechanizme, ale nezúčastnilo by sa zvyšovania záruk v ňom, bude pre ostatných partnerov v eurozóne veľmi ťažko prijateľné. Myslí si to podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. "Predpokladám, že nebude ani záujem o ňom rokovať," povedal po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom.

30.09.2011 13:06
Gašparovič, Šefčovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič (vpravo) počas prijatia podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča v bratislavskom Prezidentskom paláci.
debata

Zároveň to však označil za hypotetickú otázku, pretože komisia ešte oficiálne žiadny takýto návrh zo Slovenska nedostala. V prípade, že by sa však SR o takýto postup pokúsila, by ekonomické aj právne stanovisko bolo podľa neho úplne jasné, keďže aktuálna ratifikácia sa týka toho dokumentu, ktorý bol už dohodnutý na celoeurópskej úrovni.

„V prípade, že by sme hľadali nejaké oddelenie schvaľovania eurovalu od navýšenia finančných záruk, nie sme schopní preukázať našim partnerom v EÚ, že sme uskutočnili všetky vnútroštátne úkony na to, aby táto ratifikácia bola považovaná za platnú a konečnú. Vlastne by ratifikácia nenastala,“ upozornil Šefčovič.

Podobný názor má aj prezident Gašparovič, podľa ktorého má Slovensko hlasovať o eurovale v jeho súčasnom znení. „Dohodli sa na tom lídri jednotlivých štátov a aby sme my začali hľadať ešte iné podmienky, na základe ktorých dáme alebo nedáme súhlas, to je cesta, ktorá Slovensko absolútne spochybní. Nie je to dobré,“ zdôraznil.

O kompromisnom návrhu, ktorý ponúkla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) koaličnej strane SaS, ktorá odmieta podporiť zmeny v eurovale, sa hovorí od stredy. Oficiálne ho ani jedna zo strán zatiaľ komentovať nechcela. Mal by však údajne spĺňať dve podmienky – neblokovať ostatných členov eurozóny pri uskutočnení zmien v eurovale a zároveň zabezpečiť, aby Slovensko na to nedalo ani cent.

„SaS sa nikdy rokovaniam nebránila a veríme, že nájdeme také riešenie, ktoré bude akceptovateľné nielen pre Európu, ale aj pre Slovensko,“ reagoval predseda SaS Richard Sulík.

Prezident: Nie je dobré, ak zahraničná politika závisí na jednom človeku

Aby slovenská zahraničná politika a to, aby Slovensko mohlo prosperovať v rámci Európskej únie (EÚ) záviselo na jednom človeku, nie je podľa prezidenta Ivana Gašparoviča dobré. Vyhlásil to po stretnutí so Šefčovičom, s ktorým rokovali o otázke eurovalu.

„Preto aj touto cestou vyzývam pána predsedu Národnej rady (Richarda Sulíka), aby sme si prípadne ešte všetci sadli a aby sme zvážili dopady, ktoré budú, ak sa Slovensko postaví negatívne k tejto otázke. A tiež, aké budú, ak sa k nej postaví pozitívne,“ konštatoval Gašparovič. Ako ďalej dodal, je presvedčený, že pozitíva budú práve pri kladnom rozhodnutí.

„Neviem si predstaviť, čo by sa stalo, ak by Slovensko vypadlo, ak by sa Slovensko stalo brzdou pri rozhodovaní,“ pokračoval prezident. Problémom je podľa neho to, že nemusí presviedčať všetky politické strany, ktoré sú v parlamente, ale len jednu. „Musíme presviedčať možno len jedného politika, a to je pán predseda Národnej rady,“ podčiarkol.

debata chyba