Fico: Vláda likviduje samosprávy

Súčasná pravicová vláda Ivety Radičovej podľa lídra opozičného Smeru a expremiéra Roberta Fica likviduje samosprávy. Povedal to v Košiciach v rámci svojho pracovného výjazdu. Naplánoval si stretnutie so starostami a primátormi, ktorí kandidovali vo voľbách za stranu Smer.

30.09.2011 13:56
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico.
debata

„Miesto toho, aby pravica ďalej decentralizovala, robí všetko, aby samosprávy oslabovala,“ vyhlásil Fico s tým, že súčasná situácia nemá obdobu a ide o útok na samosprávy. Kvôli návrhu vládneho zákona podľa neho prídu v roku 2012 o 250 miliónov eur. Legislatíva prináša zásadnú zmenu financovania samospráv, na ktoré však spoločenská zhoda neexistovala, tvrdí šéf Smeru.

Kritizoval ďalej, že pravicová vláda vôbec nešetrí a jej rozhodnutia poškodia ľudí. Fico preto nechce v parlamente podporiť vládny návrh, ktorý prinesie tzv. daňový mix. Naopak, v parlamente navrhne zavedenie tzv. milionárskej dane. „Zvýšil by sa príjem v rozpočte o 60 miliónov eur. Tieto peniaze by sa objavili v samosprávach,“ povedal Fico.

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa označil návrhy vlády za „amaterizmus“. „Namiesto toho, aby dochádzalo ku konštruktívnym diskusiám, návrhy sú prijímané bez nás,“ kritizoval. Podľa neho v budúcom roku sú ohrozené originálne kompetencie krajských samospráv. Konkrétne v KSK sa to dotkne samotných ľudí.

„Budeme nútení zastaviť všetky investície,“ zdôraznil Trebuľa. Dotkne sa to napr. školstva, kde sa zastavia nielen investície, ale aj rast platov učiteľov. „Nebolo by lepšie zrušiť krajské samosprávy? Nech si to rieši vláda SR, my sme zbytoční,“ povedal Trebuľa s tým, že nikto nepočúva hlasy z regiónov.

debata chyba