Abrhan: Vládnutie po neschválení eurovalu by bolo problematické

Keď koalícia ako celok nezvládne problematiku eurovalu, ďalšie vládnutie by bolo problematické. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan.

01.10.2011 15:05
Pavol Abrhan Foto:
Podpredseda KDH Pavol Abrhan.
debata

Koalícia podľa Abrhana chce, aby sa o eurovale prvýkrát hlasovalo na začiatku schôdze, aby premiérka na ďalšie stretnutie premiérov išla so stanoviskom Národnej rady. Keď koalícia euroval nechváli, budú na stole dve riešenia. „Znovu sa môže zopakovať hlasovanie s tým, že tomu budú predchádzať rokovania s opozíciou. Alebo druhá alternatíva môže byť, že vláda sa rozhodne, že pri druhom hlasovaní to môže spojiť s dôverou vláde a buď tá vláda to zvládne, alebo tým pádom by padala vláda. Iné riešenia nevidím,“ povedal v relácii Abrhan.

Jeho diskusný partner – podpredseda Smeru Marek Maďarič v relácii vyhlásil, že koalícia by s najsilnejšou opozičnou stranou mala rokovať ešte pred prvým hlasovaním. „Ak s nami nebudete do hlasovania rokovať, je to pre nás signál, že naše hlasy nepotrebujete, že ste sa dohodli,“ uviedol Maďarič.

Dodal, že so zdesením počúval premiérku, keď po návrate zo summitu vo Varšave povedala, že európski lídri sú šokovaní z postoja Smeru. „Šokovaní môžu byť iba vtedy, ak im premiérka zatajila, že Smer pozval koaličných predsedov na rokovania. Aj naši partneri a európski lídri vedia, že Smer dal k dispozícii svoje hlasy.“

Keď aj koaliční lídri rokujú medzi sebou, mali by podľa Maďariča rokovať aj so Smerom. „Je to záväzok vlády a našou ambíciou je presvedčiť našich koaličných partnerov. Pre nás je to podstatné, aby sme ako vládna koalícia naplnili náš záväzok v zahraničí, aby vláda bola aj naďalej pred zahraničnými partnermi dôveryhodná,“ argumentoval Abrhan.

Prípadný návrh Slovenska, aby sme umožnili partnerom v Európe navýšiť euroval, no neprispieť financiami Slovenska, je podľa Maďariča „darebácky“ a môže dať len „darebácka vláda“. „Slovensko, ako čistý príjemca, ako štát, ktorý má miliardy z Európske únie, v ťažkej chvíli hovorí chytrácky a vydridušsky: vy to zatiahnite a my ani naším malým podielom neprispejeme,“ povedal v relácii podpredseda Smeru. Dodal, že ak sa budeme správať ako „chytráci“, budeme sa postupne dostávať úplne na okraj.

debata chyba