Fico: Euroval s našimi hlasmi prejde, ale musí to mať politické následky

Hlasovanie o eurovale v parlamente, ktoré sa očakáva do 14. októbra, bude pre súčasnú koalíciu testom schopnosti vládnuť. Ak sa ukáže, že nevie prijímať takéto zásadné rozhodnutia, Smer je pripravený zahlasovať za zmeny v eurovale, ale musí to mať svoje politické následky. V diskusnej relácii TA3 V politike to potvrdil líder najsilnejšej opozičnej strany Robert Fico.

02.10.2011 12:48
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata

„Ak sa ukáže, že nie sú schopní vládnuť a prijímať rozhodnutia takéhoto vážneho charakteru, určite euroval prejde s našimi hlasmi, o tom nepochybujte, my sme za euroval. Ale nie je možné, aby tu bola vláda, ktorá nie je schopná vládnuť,“ zdôraznil expremiér. V takom prípade musí podľa neho nastať buď rekonštrukcia vlády, alebo predčasné parlamentné voľby, pričom Smer preferuje druhú možnosť.

Súčasnú situáciu, kedy koaličná SaS odmieta podporiť zmeny v eurovale dohodnuté na celoeurópskej úrovni, vníma Fico tak, že vo vládnej koalícii je skupina politikov, ktorí sú absolútne nezodpovední a pozerajú sa len na to, či im klesajú alebo stúpajú preferencie. Kritizoval však aj premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ), ktorej vraj nejde o nič iné, len o zachovanie funkcie, pokiaľ je ochotná robiť voči SaS v tak zásadnej otázke ústupky.

O tom, že za schválenie zmien v eurovale nesie zodpovednosť predovšetkým vládna koalícia, je presvedčený aj prezident SR Ivan Gašparovič. Ak sa však ukáže, že nie je v tejto otázke jednotná, otvára sa priestor aj pre opozíciu, bez ktorej to podľa hlavy štátu na Slovensku asi nepôjde.

Súčasná koalícia podľa neho umožňuje opozičnému Smeru, aby sa stal tým, kto zoberie na seba zodpovednosť a ktorému bude potom potrebné vysloviť uznanie za dobré politické rozhodnutie. „Som presvedčený, že takýto krok by prospel našej opozícii, že predstavitelia štátov EÚ by si dobre uvedomili, kto zachránil Slovensko pred problémom, ktorý by nastal, ak by Slovensko vetovalo tento krok,“ podčiarkol Gašparovič.

Hlava štátu ešte nevie, či bude iniciovať okrúhly stôl všetkých parlamentných strán na túto tému, o ktorom sa už dlhšie hovorí. Názor všetkých subjektov je totiž známy a nezostáva ani veľa času. „Neviem, či to má význam, ale nevylučujem to,“ pripustil prezident s tým, že by k tomu z časových dôvodov mohlo dôjsť už len v priebehu nasledujúceho týždňa.

Predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár na margo postoja strany SaS a jej kategorických vyhlásení o odmietaní eurovalu upozornil, že každý si musí uvedomiť, že koaličná vláda je o hľadaní kompromisov. „Žiadna vládna koalícia nemôže fungovať tak, že jeden povie, že ja nie a ideme ďalej. Nemôžeme ísť ďalej,“ zdôraznil.

Za súčasným prístupom liberálov a ich lídra Richarda Sulíka k eurovalu vidí Bugár snahu o získavanie preferencií, čo je však úzko stranícky záujem. „Neodvážil by som sa tvrdiť, že hrá na predčasné voľby, ale podľa mňa hrá na to, aby dostal naspäť stratené preferencie,“ vysvetlil.

Koaliční lídri sa najbližšie spoločne stretnú v utorok 4. septembra, Bugár si však nemyslí, že táto Koaličná rada definitívne vyrieši otázku eurovalu. Zvyšok koalície podľa neho stále čaká na stanovisko SaS ku kompromisnému návrhu, ktorého detaily však prezradiť nechcel. Priblížil len toľko, že by sa ním nezmenil obsah medzinárodnej zmluvy o krízovom mechanizme eurozóny, len by sa upravili vnútroštátne rozhodovacie procesy.

debata chyba