Lipšic dal preveriť pôvod mafiánskych zoznamov, beží trestné stíhanie

Súčasné vedenie polície nie je autorom v posledných dňoch medializovaných "mafiánskych zoznamov". "Minister vnútra nechal ich pôvod preveriť a podľa predbežných informácií mohli vzniknúť v roku 2009," uviedol hovorca rezortu vnútra Gábor Grendel. Polícia skúma, akým spôsobom sa dostali na verejnosť a či sú zdrojom súčasní alebo bývalí policajti, ktorí museli zo zboru odísť.

03.10.2011 21:47 , aktualizované: 04.10.2011 17:25
občiansky preukza, zoznam, dokumenty
Ilustračné foto.
debata

V súvislosti s únikom zoznamov vedie inšpekcia trestné stíhanie pre trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa a trestný čin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Na tlačovej besede to uviedol minister vnútra Daniel Lipšic. „V týchto chvíľach prebiehajú procesné úkony,“ dodal.

Polícia v každej krajine robí kriminálne zväzky, ináč by nemohla rozkladať zločinecké skupiny. Tieto informácie sú však v režime utajenia. Podľa Lipšica je tiež obvyklé, že zločinecké skupiny sa snažia z prostredia získať informácie o tom, na kom polícia pracuje. V tomto prípade však podľa neho za zverejnením zoznamov je predovšetkým snaha o diskreditáciu polície a ministerstva vnútra, dodal s tým, že to je signál, že „sme na správnej ceste.“

Televízia Markíza informovala, že dva takzvané mafiánske zoznamy, ktoré sa za posledné dni objavili na verejnosti, pravdepodobne unikli z prostredia polície. Dôkazom majú byť farebné fotografie, ktoré boli súčasťou zoznamu, ktorý má televízia k dispozícii.

Nové zoznamy sa týkajú údajnej zločineckej skupiny piťovcov. Na zozname figuruje viac ako 40 mien aj s rodnými číslami, adresami, evidenčnými číslami áut i číslami zbrojných preukazov a zbraní, ktoré menovaní vlastnia. Navyše sú k zoznamom pripojené aj fotografie konkrétnych osôb. Práve fotografie sú dôkazom, že zoznam je pravdepodobne z policajných kruhov.

Markíza ich totiž u viacerých osôb porovnala s fotografiami na občianskych preukazoch či pasoch a boli identické. Snímka na občianskom preukaze alebo pase je pritom jedinečná, urobí sa len jedna na polícii a nikto iný ju nemá k dispozícii. V dokladoch sú fotografie čiernobiele, no farebné, aké boli na zozname, sú len v policajnej databáze.

„Nepopieram, samozrejme, že sú to fotky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako fotky z policajných evidencií. Preto sa budeme snažiť pomocou výpočtových expertov a iných technických možností identifikovať tú osobu, ktorá tento zoznam alebo tento prehľad fotiek vypracovala,“ uviedol policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Ako dodal, zoznam s fotografiami je pre neho novinkou a nikdy v živote ho nevidel. Priznal však, že prvý zoznam, ktorý uverejnil denník Nový Čas, je policajný, no bol vraj vypracovaný ešte za predchádzajúceho vedenia polície. „Podľa nášho intenzívneho šetrenia sme zistili, že bol vypracovaný určitý zoznam záujmových skupín v marci 2010. Presne nevieme, za akým účelom bol vypracovaný,“ opísal Spišiak.

debata chyba