Trnka: Ospravedlniť sa Malinovej by bolo predčasné

Vyšetrovanie prípadu Hedvigy Žákovej-Malinovej je definitívne skončené a zostáva už len vypočuť súdneho znalca za prítomnosti obhajcu poškodenej Romana Kvasnicu.

04.10.2011 12:58
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová
debata

Pre spravodajský server aktuálne.sk to povedal námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka s tým, že verdikt by mal padnúť ešte tento mesiac.

„Ak advokát nenavrhne doplnenie takých dôkazov, ktoré by opätovne prípad natiahli, z iniciatívy prokuratúry už nebude vykonaný žiadny krok,“ dodal.

Trnka zároveň priznal, že ho prekvapilo rozhodnutie vládneho kabinetu. Ten minulý týždeň tajne odsúhlasil, že sa poškodenej verejne ospravedlní. Žáková-Malinová sa má výmenou za to zrieknuť obžaloby na Európskom súde pre ľudské práva, ako aj prípadnej finančnej náhrady od štátu. Bývalému generálnemu prokurátorovi však prekáža, že kabinet svoje rozhodnutie najprv nekonzultoval s prokuratúrou. „Je to nesprávne a predčasné. Malo sa počkať na ukončenie vyšetrovania,“ konštatoval.

Upozornil pritom, že prokuratúra ešte v lete pre rezort spravodlivosti pripravila komplexný materiál, kde zhrnula všetky dôkazy aj prieťahy v konaní. Ten mala v zhutnenej podobe údajne podpísať aj ministerka Lucia Žitňanská, čo podľa Trnku znamená, že sa s argumentmi prokuratúry stotožnila.

Advokát Žákovej-Malinovej tvrdí, že informácie o ukončení vyšetrovania zatiaľ nemá. „Ešte musia počkať, kým sa rozhodne o námietke zaujatosti,“ poznamenal Roman Kvasnica, ktorý v auguste podal námietku voči zaujatosti všetkých predstaviteľov Generálnej prokuratúry SR.

debata chyba