Polícii unikli tajné zoznamy, vinníka zatiaľ nemá

Ministerstvo vnútra preveruje, kto vyniesol na verejnosť tzv. mafiánske zoznamy. Sú na nich stovky mien ľudí, ktorí majú patriť k zločineckým skupinám. Ide o utajované skutočnosti, ktoré polícii unikli. Obsahujú osobné dáta, ale aj údaje z kriminálnych zväzkov, kde polícia zhromažďuje informácie o záujmových osobách.

04.10.2011 20:00 , aktualizované: 05.10.2011 12:00
Jaroslav Spišiak, Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic aj šéf polície Jaroslav Spišiak tvrdia, že ide o snahu zdiskreditovať vedenie rezortu a Policajného zboru.
debata

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ako aj polícia tvrdí, že tieto údaje od skorumpovaných policajtov získalo podsvetie, ktoré ich potom posunulo médiám, aby zdiskreditovalo vedenie rezortu a Policajného zboru. Inšpekcia ministerstva už začala trestné stíhanie, aby odhalila osoby zodpovedné za únik tohto zoznamu. Ďalšou verziou však je, že utajované informácie vyniesli samotní policajti s tým istým motívom – zdiskreditovať vedenie. Polícia preveruje, či ich vyniesli súčasní, alebo bývalí príslušníci zboru.

Bez ohľadu na to, či si zoznamy kúpilo podsvetie, alebo ich policajti poskytli z iných dôvodov, únik je podľa dobre informovaného zdroja, ktorý chce zostať v anonymite, vážny problém. „Vo zväzkoch sa zhromažďujú relevantné informácie o záujmových osobách polície. Je to utajená písomnosť,“ upozorňuje.

To, že ide o utajené informácie z prostredia polície, potvrdil v utorok aj Lipšic. „Sú, žiaľ, prípady, keď aj z Policajného zboru unikajú informácie kvôli korupcii,“ vysvetlil. Zoznamy podľa jeho predbežných informácií mohli vzniknúť v roku 2009.

Bývalý kriminalista Martin Kubík z útvaru na boj proti organizovanému zločinu hovorí, že za ich zverejnením môže byť aj pokračujúca vojna medzi policajtmi. „Počas troch ministrov došlo k veľkým personálnym výmenám. Vo vnútri Policajného zboru bojujú proti sebe skupiny, ktoré majú krytia buď z jednej, alebo z druhej strany,“ myslí si dlhoročný skúsený policajt. Podľa neho využívanie takých zoznamov na boj s mafiou je brutálne zneužitie zákonov. „Polícia môže konať len v medziach, aké jej umožňuje zákon. Ak sú zoznamy autentické, je to porušenie zákona a niekto musí niesť za to zodpovednosť,“ povedal Kubík.

Za vážny problém, že sú takéto informácie zverejnené, to považuje aj bývalý policajný prezident Ján Packa. Odmieta, že by za zverejnením „mafiánskych zoznamov“, boli policajti, ktorí zo zboru odišli po vlaňajších voľbách. „Tie informácie prenikli na verejnosť teraz po roku. Von sa dostali od slúžiacich policajtov,“ myslí si.

Podľa neho môže naozaj ísť o hru proti súčasnému vedeniu polície. „Pán Spišiak už pred rokmi priznal, že stojí za takýmito zoznamami. To teraz využili jeho vlastní, aby proti nemu úmyselne spustili nejakú hru,“ myslí si Packa. Nemenovaný zdroj hovorí o tom, že zoznamy zatiaľ unikli, vždy keď boli na ministerstve vnútra a v Policajnom zbore isté osoby. „Zaujímavé je to, že zoznam vždy unikne, len a len keď sú na policajnom prezídiu a na ministerstve vnútra určite osoby. Sú to ťažké intrigánske hry vlastné týmto osobám,“ hovorí zdroj z justičného prostredia.

Naopak, podľa Lipšica a policajného prezídia získali tieto zoznamy od skorumpovaných policajtov zločinecké kruhy. „Dokument získalo z policajného prostredia podsvetie a s cieľom diskreditovať vedenia zboru ho posunulo médiám. Vyzradenie vlastných ľudí z ich štruktúr, ako aj osôb, s ktorými majú nejaký vzťah, hoc aj taký, že ich právne zastupujú v trestno-procesnom konaní, čo je verejne známa záležitosť, je pre nich menej významné ako snaha o diskreditáciu polície,“ uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Packa pripomína, že polícia už v minulosti využívala takéto zoznamy, ale bez osobných údajov, na to, aby vyprovokovala osoby, o ktoré mala záujem. „Vyhodila udičku a potom napríklad na základe odpočúvania získavala nielen informácie, ale aj dôkazy o ich trestnej činnosti,“ povedal policajný exprezident.

Denník Nový Čas zverejnil tzv. mafiánske zoznamy bez priezvisk a osobných údajov, televízia Markíza priniesla zoznamy, ktorých súčasťou sú okrem mien, rodných čísiel, evidenčných čísiel vozidiel či čísiel zbraní aj fotografie. Na zoznamoch sú aj mená podnikateľov, advokátov či bývalých policajtov.

Mafiánske zoznamy

  • prvýkrát sa zoznamy s menami údajných členov mafiánskych skupín objavili na verejnosti v roku 2005
    • vtedajší policajný viceprezident Jaroslav Spišiak neskôr potvrdil, že za zverejnením zoznamov stojí on, odôvodnil to tým, že šlo o rozkladné opatrenie v boji s organizovaným zločinom
    • nové doplnené zoznamy aj s osobnými údajmi a utajovanými informáciami z kriminálnych zväzkov sa objavili v médiách minulý týždeň
    • Spišiak najprv poprel, že zoznamy unikli z polície, neskôr z úniku obvinil bývalých policajtov
    • únik už vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra ako trestný čin zneužívania právomocí, podľa ministra vnútra Daniela Lipšica je to snaha o diskreditáciu vedenia polície
    • podľa kuloárnych informácií zoznamy kolujú na verejnosti už niekoľko týžňov, a to najmä medzi členmi podsvetia
    • ako sa dostali na verejnosť, známe nie je, podľa jednej z verzií za tým môžu byť aj samotní policajti, a to z rovnakého dôvodu, ako hovorí Lipšic – v snahe zdiskreditovať vedenie polície, má to byť ďalší dôkaz nejednostnosti vysokých policajných predstaviteľov
    • bez ohľadu na motív, únik takýchto informácií je nezákonný, pretože nič také polícii zákony neumožňujú a tá môže konať len v medziach zákona

© Autorské práva vyhradené

debata chyba