Policajtov asi podplatili

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) obviňuje podsvetie, že mafiánske zoznamy na verejnosť vytiahlo, aby zdiskreditovalo vedenie rezortu. Ako je však možné, že utajované policajné informácie unikli, nepovedal.

05.10.2011 12:00
Lipšic, POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic
debata

Môžete potvrdiť, že sú mafiánske zoznamy, ktorých súčasťou sú aj fotografie, pravé, alebo ide o podvrh?

Budem skôr všeobecný. Inšpekcia ministerstva vnútra vedie trestné stíhanie pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa a pre neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi. Práve prebiehajú procesné úkony. Samozrejme, že polícia v každom štáte robí aj kriminálne zväzky, inak by nemohla rozkrývať zločinecké skupiny a ľudí, ktorí v prospech týchto skupín pracujú. Zločinecká skupina nevzniká s dátumom vznesenia obvinenia. Predtým, ako polícia vznesie obvinenie proti konkrétnym osobám, musí na týchto osobách a skupinách pracovať.

Také zoznamy záujmových osôb vychádzajú zo záznamov kriminalistov, ktoré spadajú pod utajované skutočnosti. Ako je možné, že unikli na verejnosť?

Samozrejme, že tieto informácie sú v režime utajenia, a preto sa vedie trestné stíhanie. Ale poviem ešte jednu všeobecnú poznámku. Je tiež obvyklé v mnohých krajinách, že sa osoby z podsvetia snažia získať informácie, aj prostredníctvom korupcie príslušníkov polície, o tom, ako a na akých skupinách polícia pracuje. Skutočnosť, že predstavitelia zločineckých skupín si tieto informácie nenechávajú pre seba, ale ich zverejňujú napriek tomu, že rozkrývajú svoje skupiny, znamená, že niečo im je prednejšie. Myslím si, že to, čo im je prednejšie ako informácia, na kom polícia pracuje, je diskreditácia vedenia ministerstva vnútra a Policajného zboru.

Vyvodíte nejaké dôsledky voči osobám, ktoré nesú zodpovednosť za únik týchto informácií?

Vôľa zo strany inšpekcie tu je. Dnes sa vykonáva pomerne veľa procesných úkonov a pevne verím, že keď budú uzavreté, stretneme sa znovu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba