Radičová 'dumá' nad svojou stranou

Premiérka Iveta Radičová si nemusí do konca svojej politickej kariéry obliekať tričko SDKÚ. V rozhovore pre týždenník Trend pripustila založenie vlastnej strany.

06.10.2011 12:34
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata

Na otázku, či si vie predstaviť vstup do inej strany, alebo založenie vlastnej, odpovedala: „Pre pôsobenie v politickej strane sa rozhodujem hodnotovo. Prvý raz som do strany vstúpila v novembri 2006. Pokiaľ by som prišla k záveru, že hodnotovo a programovo je potrebný nový subjekt na slovenskej politickej scéne, tak vtedy prichádza do úvahy sa nad touto otázkou zamýšľať.“

Predsedníčka vlády v rozhovore reagovala aj na otázku, či bude opätovne kandidovať na prezidentské kreslo. „Brazílska prezidentka nedávno na pôde OSN povedala, že toto storočie bude storočím žien. Pretože žiadny chlap by si toto storočie nevzal dobrovoľne na plecia. Túto káru budem ťahať ďalej, pokiaľ mi budú stačiť sily,“ uviedla pre Trend Radičová.

Politológ Juraj Marušiak zatiaľ chápe slová premiérky ako posilňovanie si svojej pozície v rámci SDKÚ. „Myšlienka jej vlastnej strany mi totiž zatiaľ pripadá veľmi hmlistá, na to potrebuje silný tím,“ povedal pre Pravda.sk.

Jej opätovná prezidentská kandidatúra sa mu zdá reálnejšia. „Funkcia prezidenta by mohla byť bodkou za jej politickou kariérou,“ poznamenal. Jej šance odhadnúť nevedel, podľa Marušiaka má Radičová stále politický kapitál, avšak ten stráca v kauzách, ako Daňové riaditeľstvo, kde nedokáže presadiť svoje požiadavky.

Ak by padla súčasná vláda, analytik Ján Baránek predpokladá, že Iveta Radičová založí stranu, s ktorou by išla do prezidentských volieb. „Svoj potenciál ukázala v predchádzajúcich prezidentských voľbách. Odvíja sa to však od toho, ako dlho prežije táto vláda s ňou na čele. Ak by došlo k rekonštrukcii vlády, bol by to logický krok, lebo sa ukázalo, že v SDKÚ Radičová nemá budúcnosť,“ povedal Baránek.

debata chyba