SaS zrejme za euroval zahlasuje, pripustil Kollár

Koaličná SaS podporí v utorok (11.10.) pri hlasovaní zákon o špecifických štátnych zárukách a umožní tak navýšenie dočasného eurovalu (EFSF). Na zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti to potvrdil predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár s tým, že o poskytovaní financií pre konkrétne krajiny by rozhodovala novozriadená komisia.

06.10.2011 14:20 , aktualizované: 17:09
sas, Kollár Foto:
Predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár
debata (152)

Zároveň odmietol tvrdenie ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ), že kritici eurovalu neponúkajú žiadne alternatívne riešenia.

Kollár vysvetlil, že zastúpenie v komisii by malo všetkých šesť parlamentných strán, pričom každá z nich by mala právo veta. Slovenský zástupca pri eurovale Martin Bruncko by potom hlasoval o poskytnutí financií v súlade so závermi tejto komisie. „Ide teda o posilnenie rozhodovacích procedúr na národnej úrovni,“ priblížil Kollár. Keby Bruncko hlasoval vždy proti, podľa Kollára by sme síce mali zákon umožňujúci vyššie záruky v eurovale, ale zo Slovenska by neodišiel ani cent.

Poslanec tvrdí, že SR má podľa zákona možnosť, nie však povinnosť poskytnúť záruky do EFSF do výšky 7,7 miliardy eur. Či sa z toho niečo využije alebo nie, potom závisí od schvaľovacej procedúry v Rade riaditeľov EFSF v Luxemburgu, kde Slovensko zastupuje práve Bruncko. „Navýšme to na 7,7 miliardy eur, ale súčasne povedzme, že nebudeme nesvojprávni a urobíme presne to, čo nemecký parlament. Ten síce ratifikoval pristúpenie Nemecka k dodatku k zmluve k EFSF, ale prijal aj uznesenie, že angažovanosť Nemecka bude 221 miliárd a ďalej ani cent. SaS tiež hovorí, že buďme suverénni a slobodní a nezablokujme ostatných,“ apeloval Kollár.

Neustupujeme zvyšku koalície, tvrdí Kollár

Kollár odmietol špekulácie, že SaS v otázke eurovalu ustupuje zvyšku koalície. Zdôraznil, že tých 7,7 miliardy eur, ktoré majú byť zvýšeným ručením zo strany SR, nie sú vyhodené peniaze. „Oni sa stávajú záväzkom až v okamihu, keď Slovensko podpíše ručiteľské listiny. Samotný zákon vytvára len akýsi rámec,“ upozornil.

Na otázku, prečo SaS odmietla podobné riešenie, ktoré liberálom ponúkali koaliční partneri pred niekoľkými týždňami na rokovaní v Častej-Papierničke, odvetil, že vtedy na stôl nikto písomný dokument nedal. „Bolo to spomenuté ústne. My sme dali na stôl písomnú podobu paragrafového znenia,“ poznamenal.

Či s takýmto postupom súhlasí celá SaS, priamo nepovedal. „Nech by rozhodnutie Koaličnej rady bolo akékoľvek, tak vyjednávací tím SaS, ktorý chodí na Koaličné rady, bude hlasovať unisono ako jeden šík,“ deklaroval. Či sa to týka aj celého poslaneckého klubu, zatiaľ známe nie je. „Klub sa stretáva v sobotu (8.10.), no nepodsúvajte mi, že vedenie SaS nemá jednotný názor,“ apeloval.

Kollár je presvedčený, že teraz je lopta na strane zvyšku koalície. „To riešenie je vyrokovateľné a akceptovateľné, ale musia sa k tomu vyjadriť partneri,“ dodal.

Komisia so zástupcami všetkých strán je podľa Figeľa nezmysel

Zriadiť komisiu so zástupcami všetkých parlamentných strán, ktorá by mohla rozhodovať a prípadne blokovať poskytovanie pôžičiek z eurovalu, je podľa predsedu KDH Jána Figeľa nezmysel.

„Viete si predstaviť väčšinovú vládu, ale o zásadných veciach rozhodovať konsenzom naprieč politickým spektrom? Takto to nerobia nikde v Európe. Náš návrh hovorí o korektnom mechanizme, ktorý v koaličnej zostave ponúka rokovania o každom ďalšom rozhodovaní v rámci eurovalu,“ priblížil Figeľ. Upraviť prísnejším spôsobom vnútroštátne pravidlá neodmieta a ide podľa neho o návrhy, ktoré ostatní partneri ponúkajú SaS už niekoľko týždňov.

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára postoj SaS svedčí o tom, že liberáli pochopili potrebu kompromisov pre fungovanie koalície. Neobáva sa pritom, že by schválenie navrhnutého riešenia eurovalu na Slovensku vyvolalo kritiku v zahraničí. Svoj postoj ilustroval na príklade Nemecka, kde o každej pôžičke má rozhodovať parlament.

Bugár však rovnako ako Figeľ namietal zloženie parlamentnej komisie. „My sme nehovorili, že absolútne ten návrh na 100 percent podporíme, ale vytvoriť komisiu, výbor – áno, samozrejme. Otázne je, aké zloženie,“ uviedol. Zamietavý postoj Smeru k členstvu v podobnej komisii predseda Mostu-Híd privítal. „Máme o jednu starosť menej,“ reagoval.

Minister financií Ivan Mikloš z SDKÚ takýto postoj považuje za výrazný posun. „Prekvapilo ma to a vítam, že dochádza k takémuto posunu, len vyrážame otvorené dvere, pretože limit 7,7 miliardy eur je v zákone. Ani cent naviac. Ja som doteraz vaše ‚ani cent naviac‘ chápal ako ‚ani cent‘. Ale vítam to, poďme hľadať domáce procedúry. Dva návrhy sme vám dali, oba ste odmietli, ale dobre, super. To na čom sa vieme dohodnúť, sú domáce procedúry, ale nie zmena obsahu zmluvy, ktorú schválilo 17 krajín,“ odkázal Kollárovi.

Minister pred novinármi priznal, že návrh šéfa klubu SaS počul po prvý raz. Novinkou tiež preňho je, že podľa Kollára sa o tom bude hovoriť na štvrtkovej Koaličnej rade, keďže tá mala byť venovaná výlučne rozpočtu. „My sme dávali konkrétne návrhy, ktoré boli odmietané, ale teším sa, že sú na stole ďalšie, o ktorých môžme rokovať,“ pripustil. Rokovaním o eurovale je podľa predstaviteľov SDKÚ poverená premiérka Iveta Radičová. Tá sa rokovania Koaličnej rady pre chorobu nezúčastní.

Fico: Liberáli spravili jeden z najväčších podvodov na voliča

Podľa predsedu strany Smer Roberta Fica sa SaS dopustila jedného z najväčších podvodov na voliča, keď potvrdila, že podporí navýšenie dočasného eurovalu. „Bola už iba otázka času, kedy strana SaS príde s výhovorkou, prečo v utorok zahlasuje za euroval,“ povedal Fico.

Podľa neho vo štvrtok zároveň predseda strany SaS Richard Sulík zneužil Kollára, ktorý tento návrh predostrel. Ide totiž o návrh, ktorý poškodzuje dobré meno Slovenska. „V praktickej reči to znamená, že celý euroval bude v rukách strany SaS, ktorá bude môcť v ktoromkoľvek okamihu blokovať rozhodnutia,“ tvrdí Fico.

Fico zároveň vyhlásil, že odmieta urážať zahraničných partnerov a nominovať ľudí do navrhovanej komisie. Je totiž klamstvo ratifikovať euroval a zároveň vytvárať mechanizmy, ktoré zabránia, aby sa Slovensko doňho zapojilo. „Slovenská verejnosť musí vedieť, že SaS zásadne zmenila svoj postoj a v utorok zahlasuje za euroval, čím poprie všetko, čo doteraz povedala,“ dodal Fico.

Strana Smer doposiaľ podmieňovala podporu eurovalu tým, že zaň zahlasuje celá koalícia. Podľa Fica však táto podmienka nebola vyhlásením strany SaS splnená, a tak sa v utorok (11.10.) jeho strana nezúčastní na hlasovaní. „Ak je hlasovanie o eurovale podmienené takýmto nezmyslom v podobe komisie, ktorá má brzdiť plnenie finančných záväzkov, tak euroval na Slovensku nebude skutočne schválený,“ vyhlásil Fico.

Národniari zmenu postoja SaS kritizujú

Slovenská národná strana kritizuje postoj SaS k hlasovaniu o eurovale. „SNS oceňuje, že táto internetová politická strana odkrýva svoj charakter sama a nemusíme naň denne poukazovať my. Tak, ako SaS klamala svojich voličov pred voľbami a odmietala miliónové limuzíny, v ktorých sa dnes jej predstavitelia bez problémov vyvážajú, bez hanby klame aj dnes,“ vyhlásil predseda SNS Ján Slota.

Strane sa nepáči, že poslanci SaS najskôr euroval odmietali a zorganizovali pre to aj veľkolepú kampaň, no keď im prihára a blíži sa parlamentné hlasovanie o eurovale, menia svoj postoj. Slota naznačuje, že by za tým mohli byť iné záujmy. „Vo vedení poslaneckého klubu SaS pracuje Jozef Kollár s 15-ročným pôsobením v špičkovej bankovej pozícii, preto bolo len otázkou času, kedy biznisová strana SaS podľahne tlaku bánk a bude musieť priznať ďalšiu zradu na svojich voličoch, ktorým celé mesiace klame do očí,“ tvrdí Slota.

O strane SaS hovorí ako o politickej strane na jedno použitie, účelovej eseročke či skupine ľudí bez chrbtovej kosti a akýchkoľvek hodnôt. „Som zvedavý, ako sa po takomto klamstve pozrú jej predstavitelia do očí svojim voličom,“ dodal Slota.

OKS: Ak SaS zmení stanovisko, musíme ho tiež prehodnotiť

Občianska konzervatívna strana (OKS), ktorá odmieta v parlamente podporiť euroval, nezmení podľa predsedu strany Petra Zajaca svoje stanovisko, pokiaľ svoje nastavenie nezmení SaS. „Ak SaS zmení svoje stanovisko, zmení to celú situáciu a my musíme svoje rozhodnutie zvážiť,“ povedal Zajac.

OKS má v parlamente štyroch poslancov. Bez nich by vládna koalícia, keby euroval podporila aj SaS, stále nemala v parlamente potrebnú väčšinu.

Nezávislý poslanec Národnej rady SR a líder hnutia Obyčajní ľudia Igor Matovič víta informácie o koaličnej dohode o eurovale. „Od začiatku hovoríme, že najlepšie riešenie je také, aby sme neblokovali Európu a chránili sme záujem Slovenska. Toto je v súlade s tým, takže ja som v podstate rád, uvidíme ako to dopadne,“ povedal po príchode na rokovanie Koaličnej rady s tým, že o dohode až dodnes nemal informácie.

Nezávislý poslanec odmietol, že by postoj Smeru mohol ohroziť návrh, ktorý počíta aj s vytvorením parlamentnej komisie so zastúpením každej parlamentnej strany. „Keď parlament schváli, že by bola nejaká komisia, v ktorej by boli súčasťou všetky politické strany a ony tam svojho kandidáta nedajú, tak on bude mať v rukách, či sa nejaká pôžička poskytne, alebo nie. Myslím si, že Fico hrá iba druhé husle,“ vysvetlil.

152 debata chyba