Sulík navrhuje odmietnuť euroval zmluvou, SDKÚ o tom bude rokovať

Strana SaS Richarda Sulíka chce koaličných partnerov zaviazať, aby odmietli Euroval 2.

06.10.2011 17:52 , aktualizované: 21:55
Koaličná rada, koalícia Foto:
Poslanci na zasadnutí Koaličnej rady.
debata

Uviedol to internetový portál denníka Sme. Malo by sa to stať dodatkom ku koaličnej zmluve, v ktorej by sa všetky strany zaviazali odmietnuť Euroval 2. Vyplýva to z návrhu, s ktorým išla SaS na Koaličnú radu. 

„Koaličné strany sú proti účasti Slovenska v ESM (Euroval 2). V prípade odmietnutia by Slovensko neblokovalo ostatné krajiny, keďže na jeho schválenie stačí 95 percent kapitálu,“ uvádza sa v ňom. Ďalej by sa koaličné strany zaviazali zdržať sa individuálnych straníckych kampaní k téme eurovalu. SaS chce vytvoriť komisiu, v ktorej by mal každý poslanecký klub nominanta s právom veta.

Rozhodovala by o použití prostriedkov z eurovalu. Zástupca Slovenska v eurovale Martin Bruncko by bol jej stanoviskom viazaný a Slovensko by mohlo zablokovať pôžičky jednotlivým krajinám.

**Je to poctivý návrh, tvrdí Sulík **

Návrh strany SaS, ktorým podmieňuje kladné hlasovanie za rozšírený euroval, bude témou niektorej z ďalších koaličných rád. Konštatoval to Peter Zajac z OKS, ktorý z rokovania odišiel. Predstavitelia vládnych strán zatiaľ nehovoria, čo v ňom konkrétne je.

Zajac tvrdí, že detaily o návrhu sám zatiaľ nepozná, pretože ho dostal do rúk na Koaličnej rade a musí si ho preštudovať. „Je to aj na koaličných partneroch, či bude ten návrh pre nich prijateľný. Bude sa o tom rokovať ďalej a ak to bude znamenať zmenu nastavenia SaS, tak budeme aj my musieť proste zvažovať, aký bude postoj,“ povedal novinárom.

SDKÚ sa bude podľa podpredsedu strany Ivana Mikloša zaoberať návrhom podmienok SaS. „Návrh som videl iba letmo, lebo som bol zaujatý rokovaním o rozpočte,“ povedal Mikloš dnes po viac ako päťhodinovom rokovaní Koaličnej rady. Zároveň dodal, že poverenie rokovať o eurovale za SDKÚ má premiérka Iveta Radičová.

Predseda SaS Richard Sulík rokovanie Koaličnej rady rovnako opustil po tom, čo partnerom rozdali svoj návrh. Na ďalšom rokovaní o rozpočte sa nezúčastnil.

„Je to poctivý návrh, ktorý chráni peniaze slovenských daňovníkov, zároveň neblokuje ostatné krajiny eurozóny a dúfam teda, že bude prijatý. Nebudem sa k tomu návrhu vyjadrovať, najprv sa vyjadria koaliční partneri,“ povedal novinárom pri odchode z rokovania Sulík. O konkrétnom obsahu sa vyjadrovať nechcel. Tvrdí však, že nie je to návrh úplne nový, ale je akýmsi mixom doterajších možností. „Je to nejaký priesečník toho, o čom sa diskutovalo, teraz je to zhrnuté v jednej solídnej ponuke,“ dodal.

debata chyba