Slovensko môže stáť pred sociálnym výbuchom

Na Slovensku nebezpečne stúpa sociálne napätie. Lekári, učitelia, živnostníci, umelci, zamestnanci rezortu vnútra, zdravotné sestry - rôzne skupiny obyvateľstva nespokojné s nízkymi platmi či zhoršujúcimi sa pracovnými a sociálnymi podmienkami hrozia vláde nátlakovými akciami.

09.10.2011 15:00
učitelia, štrajk Foto:
V polovici septembra štrajkovalo za zlepšenie financovania školstva pred Úradom vlády 9–tisíc učiteľov.
debata

Tá však popri prekáračkách okolo prijímania eurovalu zatvára oči nad tým, že v jednotlivých rezortoch to vrie.

Svedčia o tom podané hromadné výpovede, chystané štrajky či protestné zhromaždenia a pochody. Na budúci týždeň budú hneď dva – odborári v utorok zablokujú na pol hodiny vybrané hraničné priechody a o deň neskôr budú demonštrovať v hlavnom meste proti plánovanému zavedeniu superhrubej mzdy a daňovo-odvodovej reforme, ktorú považujú za „najväčší podvod na ľuďoch“.

Varujú, že reforma zníži príjmy Sociálnej poisťovne o takmer 24 percent a zdravotných o necelých 14 percent, čo bude podľa nich mať za následok nižšie dôchodky, horšie služby a nové poplatky v zdravotníctve. „Prestaňte pchať hlavu do piesku! Neverte vláde, ktorá zabudla na ľudí!“ píšu v pozývacích letákoch.

Reforma, ako ju navrhol minister práce Jozef Mihál (SaS), podľa policajného odborára Mariána Magdoška zníži ľuďom dôchodky a odloží dôchodkový vek. „Nejasné čísla, ktoré sú v návrhu, by mohli spôsobiť, že dnešní štyridsiatnici budú odchádzať do dôchodku ako 70-roční,“ varuje. Politikom odkázal, že pokusy sa majú robiť v laboratóriách, nie na ľuďoch. Mihálovi, ktorý už správu o dôchodcoch sedemdesiatnikoch dementoval, neverí.

Nespokojné sú aj tisícky lekárov a učiteľov, ktorí sa už síce roky sťažovali na zlú situáciu a mizerné finančné ohodnotenie, teraz však pohár trpezlivosti pretiekol. „Zárobky sú naozaj nízke. Základný plat nastupujúceho učiteľa je 499 eur, pedagóg s 30-ročnou praxou dostane v hrubom okolo 720 až 750 eur. Ak má z toho učiteľ uživiť rodinu, je to veľmi málo, skôr akoby charita,“ približuje riaditeľka základnej školy v Žarnovici Gabriela Debnárová.

Podľa sociologičky Zuzany Kusej je takéto správanie občanov prirodzené. „Vždy, keď sa vláda snaží presadiť zásadné reformy, ozývajú sa nespokojné skupiny. Je to demokratické, aj Slovensko sa teda v tomto smere vracia do normálu, keď doteraz iba mlčalo,“ uvažuje. Väčšina protestujúcich podľa nej beztak nebojuje len za svoje platy, ale aj za podfinancované rezorty a iné nedostatky systému.

Za horšie však Kusá považuje, že pre súčasný kabinet je „najmocnejší kapitál“ taký nedotknuteľný a rozmaznávaný, že jeho záujmy bezvýhradne ochraňuje. A len od bežných ľudí žiada, aby plátali rozličné finančné diery, ba dokonca ich rozoštváva medzi sebou. „Preto konečne prestávajú podliehať demagógii, ktorá káže iba šetriť, nenávidieť spoluvykorisťo­vaných a milovať vykorisťovateľov,“ hovorí Kusá. Situácia sa podľa nej môže ďalej zostriť, aj v súvislosti s napätím v celej Európe.

Okrem lekárov či učiteľov majú výhrady k chystaným opatreniam aj umelci a živnostníci, ktorí sa postavili tiež proti daňovo-odvodovej reforme. Momentálne vyjednávajú s koalíciou. „Rozhovory s ministrom Mihálom sa ešte neskončili, sú však konštruktívne. No keďže prebiehajú tesne pred druhým čítaním reformy v parlamente, konajú sa v časovom strese,“ priblížila generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová.

Medzi vojakmi vládne zase napätie pre rozsiahle zmeny v ich sociálnom zabezpečení. Hoci by sa predovšetkým mali dotknúť až tých novoodvedených, o viaceré výhody už prišli aj súčasní. Od júna im rezort prestal vyplácať príspevok na tretí dôchodkový pilier, zdaňovať po novom musia príspevok na bývanie a prišli aj o osobitný systém valorizácie výsluhových dôchodkov.

O revoltu sa po ohlásení hromadného prepúšťania v troch štátnych železničných spoločnostiach koncom mája pokúsili aj železničiari. Na železničných tratiach na hodinu zastavili 92 osobných a 30 nákladných vlakov. Napriek tomu doteraz z firiem muselo odísť asi tritisíc zamestnancov a do konca roka ich nákladné Cargo prepustí ďalších takmer 900. Vládou sľubované rekvalifikačné programy sú zatiaľ v nedohľadne.

Kto všetko je nespokojný

*** učitelia** (resp. zamestnanci v školstve, teda aj kuchárky, školníci, ekonómky a pod.) – z celkového počtu 125-tisíc ich asi 60 percent podporuje nateraz odsunutý štrajk, požadujú zlepšenie financovania školstva a zvýšenie miezd pedagógov aj nepedagogických pracovníkov

*** lekári** (v nemocniciach) – zo zhruba 6,5-tisíca ich asi 2 400 podalo výpovede, požadujú najmä dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov, zreálnenie platieb od zdravotných poisťovní, slušnejšie mzdy zodpovedajúce náročnosti profesie a zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti

*** odborári** – v utorok sa chystajú na pol hodiny zablokovať šesť hraničných priechodov, protestujú proti daňovo-odvodovej reforme, Zákonníku práce, stavu v zdravotníctve a školstve, zníženiu sociálneho štandardu atď.

*** policajti a vojaci** – policajtov je na Slovensku zhruba 21-tisíc a profesionálnych vojakov 14,7-tisíca, uniformovaným zložkám ústava zakazuje štrajkovať, no policajné odbory sa v stredu chystajú zúčastniť na civilnom proteste proti prijatiu daňovo-odvodovej reformy, zavedeniu superhrubej mzdy, obe skupiny sú znepokojené pripravovanými škrtmi v ich sociálnom zabezpečení

*** živnostníci a umelci** – asi 380-tisíc živnostníkov a 18-tisíc osôb v slobodnom povolaní sa v lete postavilo proti daňovo-odvodovej reforme, podpísali deklaráciu o spoločnom postupe, poslali ju koaličným stranám, v súčasnosti prebiehajú rokovania, môžu dosiahnuť ústupky

*** železničiari** – koncom mája sa na železničných tratiach na hodinu zastavilo 92 osobných a 30 nákladných vlakov, čím strojvodcovia dali najavo nesúhlas s plánom prepustiť z troch štátnych železničných spoločností asi 5-tisíc ľudí, dodnes z firiem odišlo okolo 3-tisíc, vláda im napriek sľubom neposkytla rekvalifikačné programy

*** zdravotné sestry** – petíciu so zhruba 240-tisíc podpismi odovzdala v máji v parlamente protestujúca 400-členná skupina sestričiek, žiadali vyšší plat a zlepšenie pracovných podmienok, dosiahli iba čiastkový úspech, sestry staršie ako 50-ročné nemusia slúžiť v nočných zmenách, dohodnuté ústupky im nestačia, zvažujú ďalšie akcie

*** sociálne vylúčené skupiny** – je ich až niekoľkostotisíc, zatiaľ neprotestujú, veľké lokálne akcie by však mohli nasledovať po plánovanom znížení dávok v hmotnej núdzi či zavedení E-pay kariet

© Autorské práva vyhradené

debata chyba