Limitovanie zdravotnej starostlivosti je protizákonné

Dôvodom, prečo musia pacienti v niektorých prípadoch čakať na operáciu aj dva roky, sú nereálne nastavené limity, ktoré určujú počet pacientov, ktorých môžu nemocnice ošetriť.

09.10.2011 15:00
operácia, chirurgia, lekár, pacient Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa advokáta Ondreja Škodlera ide pritom o nezákonný postup. Aj napriek tomu je u nás takéto obmedzovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti akceptované.

Môže zdravotná poisťovňa stanoviť nemocnici nejaké limity na zdravotné výkony?

Všetky limity, ktoré si zdravotná poisťovňa dohaduje v zmluve, sú protizákonné. V zákone o zdravotných poisťovniach je stanovené, že poisťovňa si v zmluve s nemocnicou dohaduje rozsah zdravotnej starostlivosti. Tento rozsah určuje ďalší zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Jeho súčasťou je takzvaný katalóg výkonov, kde je presne vypísané, čo má pacient dostať. Poisťovne si to však začali vysvetľovať tak, že nakupujú objem zdravotnej starostlivosti, ktorý stanovili limitmi. Poisťovňa si síce toto môže dohodnúť, ale nemôže ísť pod rozsah stanovený zákonom.

Čo hovoríte na limity na oddeleniach, ako je ARO?

Poisťovne v tomto prípade musia preplatiť všetky odliečené akútne prípady, pretože tu sa poskytuje urgentná, život zachraňujú zdravotná starostlivosť. V prípade týchto oddelení by mal byť limit teoreticky zbytočný, ale opäť rozhoduje to, čo nemocnice s poisťovňou vyrokujú.

Hovoríte, že limity sú protizákonné. Čo potom treba zmeniť, aby zákon nebol porušený?

Pri tomto výbere poistného je jediná cesta – zúžiť rozsah zdravotnej starostlivosti, ktorý garantuje zákon. Rozpor je totiž v tom, čo pacientovi sľubuje štát za to, čo od neho vyberie na poistnom a koľko štát platí za svojich poistencov. Jednoducho balík peňazí, ktorý máme, nestačí. Preto by sa buď mali zmeniť zákony, alebo ústava.

Ako môže postupovať pacient v prípade, ak mal naplánovanú operáciu, no v deň zákroku ho poslali domov s tým, že sa odkladá?

Úplne všeobecne sa to nedá povedať, ale ak si pacient myslí, že mu mala byť poskytnutá zdravotná starostlivosť a nebola, prípadne mu bola poskytnutá nesprávne, mal by sa obrátiť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

V prípade, ak bola plánovaná operácia odložená a medzitým došlo k zhoršeniu zdravotného stavu, môže sa pacient súdiť?

Ak bol pacientov stav akútny v ten deň, keď mala byť operácia vykonaná, tam sa nie je o čom baviť. Operácia mala byť určite urobená. V prípade odkladnej operácie je to však sporné. Tam to musia posúdiť odborníci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba