Napätie smeruje ku kritickému bodu

Sociálna situácia na Slovensku sa podľa sociológa Stanislava Buchtu vyhrocuje a pomaly sa blíži ku kritickému bodu, keď sa pre väčšinu obyvateľstva krajiny stane neúnosnou.

09.10.2011 15:00
Euro, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak podľa neho vláda nechce v blízkej budúcnosti čeliť katastrofe, mala by sa ňou konečne začať zaoberať.

Prečo sa sociálne problémy tak nakopili práve teraz?

Všetko sú to rysy už dlhodobého pretrvávania hospodárskej krízy, ktoré sa prejavujú na Slovensku aj v iných európskych štátoch. Jej dôsledkom je znižovanie verejných rozpočtov, niet dosť zdrojov v štátnej a verejnej sfére, pridáva sa kríza zamestnaneckých pozícií v súkromných firmách, ale aj kríza v oblasti sociálnych dávok. Všetky tieto problémy sa v jednom veľkom prúde valia na spoločnosť a je len otázkou času, kedy dospejeme k tomu kritickému bodu, keď sa pre ľudí stanú neúnosnými.

Venuje dnes vláda dostatočnú pozornosť týmto varovným javom?

Obávam sa, že vláda tieto hrozby podceňuje, nevenuje sa im tak, ako by si vzhľadom na ich vážnosť zaslúžili. Určite je to aj tým, že v kreslách sedí priveľa technokraticky orientovaných ministrov. Aj sociálny rezort má na starosti liberálna SaS, ktorej predstavitelia vrátane ministra práce Jozefa Mihála majú zrejme celkom iné starosti. Témou číslo jeden je euroval, ktorý síce s hospodárskou krízou súvisí, ale spory okolo jeho prijímania koaličnými stranami sa nesú v inej ako sociálnej rovine.

Ako sa môže situácia ďalej vyvíjať a kam môže dospieť?

Kríza už v súčasnosti mimoriadne ťažko dopadá na štáty stredovýchodnej Európy, Slovensko nevynímajúc. Ekonomicky vyspelejšie krajiny sú na tom zatiaľ predsa len lepšie, ich obyvatelia majú nepochybne vyšší sociálny štandard. Vláda má tú výhodu, že slovenskí občania pomerne dobre tolerujú dôsledky často tvrdých reforiem. Vzhľadom na spoločnú históriu s Českou republikou sú však zvyknutí porovnávať sa najmä s týmto naším susedom. Svedčí o tom súčasný protest lekárov, ktorý len kopíruje ten nedávny český, pomerne úspešný.

Aktivizuje sa najmä stredná vrstva, najbiednejšie skupiny obyvateľstva sú zatiaľ pokojné. Prečo?

Stredná vrstva upadá, no práve české vzory ju dokážu mobilizovať. Sociálne najslabšie skupiny sú však zdecimované, ich aktivity sa zväčša orientujú už iba na holé prežitie. Lenže ak vláda naozaj pristúpi k plánovanému znižovaniu dávok v hmotnej núdzi či zavedie ďalšie drastické šetriace opatrenia, môže to vyústiť až do lokálnych rabovačiek, zvýši sa kriminalita. Peniaze ušetrené na dávkach potom štát bude prinútený minúť na potláčanie takýchto sociálno-patologických ja­vov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba