V SaS nie všetci súhlasia so Sulíkom, myslí si politológ Beránek

Politológ Ján Beránek si myslí, že premiérka Iveta Radičová rozhodnutím spojiť hlasovanie o eurovale s vyslovením dôvery vláde chce konečne uzavrieť túto kauzu, ktorá týždne traumatizuje pravicovú koalíciu.

11.10.2011 10:51
SaS, Sloboda a solidarita, Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík a jeho poslanci.
debata

Podľa neho sa tento krok dal očakávať, lebo je logickým vyústením situácie. „Na rozdiel od jej včerajšej ponuky demisie, čo mi prišlo iba ako útek z boja,“ povedal pre Pravda.sk.

Na otázku,či si nemyslí, že toto rozhodnutie ešte viac pritlačí na SaS, aby strana na poslednú chvíľu zvrátila svoje rozhodnutie, povedal: „Majú ešte pár hodín na rozmyslenie. Musia si uvedomiť, že tu už nejde iba o stranícku politiku, ale o Slovensko a jeho záujmy v rámci Európy. Viem o tom, že vo vnútri strany nie všetci súhlasia s predsedom Richardom Sulíkom. Ale ako to dopadne, neviem. Nie som veštec,“ uviedol.

Naopak, postoj Smeru je preňho dopredu čitateľný. „Keďže Radičová spojila hlasovania, neverím tomu, že by strana zahlasovala za euroval. A v tomto má Smer už aj podporu eurosocialistov,“ do­dal.

Ak euroval neprejde a padne vláda, v najbližších dňoch bude podľa Beránka najdôležitejším hráčom na politickej scéne prezident Ivan Gašparovič. „Zrejme si zavolá lídrov politických strán a rozhodne ako ďalej,“ poznamenal. 

debata chyba