Vláda poslala euroval opätovne do parlamentu

Poslanci parlamentu budú opätovne rozhodovať o navýšení eurovalu a aj o rozšírení jeho kompetencií. Vláda Ivety Radičovej, ktorej poslanci Národnej rady SR v utorok pre euroval nevyslovili dôveru, v stredu opätovne schválila dodatok k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji (EFSF).

12.10.2011 18:23 , aktualizované: 19:21
vláda SR Foto:
Rokovanie 66. schôdze slovenskej vlády.
debata

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda uviedol, že podľa neho je možné, aby sa o eurovale v parlamente hlasovalo už vo štvrtok. Predseda strany Most-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár ho doplnil, že nepredpokladajú, že by mohli byť kladené hlasovaniu nejaké prekážky.

Slovensko zatiaľ ako jediný člen eurozóny nepodporilo v parlamente schválenie zmien v eurovale. Navýšenie eurovalu ako aj rozšírenie jeho kompetencií by však v slovenskom parlamente mohlo ešte tento týždeň prejsť. Podporu eurovalu deklaroval aj predseda opozičného Smeru Robert Fico. Ten však hlasovanie podmienil predchádzajúcim schválením ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Predčasné parlamentné voľby by podľa neho mali byť 10. marca 2012.

Ministri SaS odišli z vlády na poradu k Radičovej
Ministri za stranu SaS dostali na začiatku rokovania vlády od premiérky istý návrh, o ktorom sa potrebovali poradiť a preto požiadali o prestávku a odišli z budovy Úradu vlády. O tom, o aký návrh išlo, vraj nebudú hovoriť.

Kabinet Ivety Radičovej schválil úplne identický návrh, aký v utorok parlament odmietol. Vláda schválila nový dodatok k rámcovej zmluve o eurovale prvýkrát 7. septembra. Nový dodatok zahŕňa aj zmeny, ktoré boli súčasťou prvého dodatku. Ten však nebol plne ratifikovaný. Pôvodný dodatok k rámcovej zmluve sa pritom týkal najmä navýšenia kapacity eurovalu. Slovenské záruky v rámci EFSF sa podľa neho mali zvýšiť z pôvodných 4,37 mld. eur na 7,72 mld. eur.

Úroveň záruk v systéme sa má celkovo zvýšiť zo 440 mld. eur až na 779 mld. eur. Dôvodom je zabezpečenie efektívnej kapacity eurovalu na pôvodne zamýšľanej úrovni 440 mld. eur, ktorá nebola dosiahnutá preto, že niektoré štáty zapojené do systému nedosahovali najvyšší rating AAA. Na zabezpečenie vykonateľnosti navýšenia kapacity eurovalu je na Slovensku potrebné schváliť aj novelu zákona o špecifických štátnych zárukách.

Nový dodatok zavádza okrem toho nástroje na zvýšenie jeho flexibility, na ktorých sa dohodli európski lídri koncom júla tohto roka. A to napríklad univerzálny inštitút Dohody o finančnej pomoci, ktorá nahradí doterajšiu Dohodu o úvere vzhľadom k tomu, že poskytovanie úverov už nebude jediným prostriedkom poskytovania finančnej pomoci. „Pomoc sa bude poskytovať prostredníctvom predbežných nástrojov aj štátom eurozóny, ktoré sú relatívne zdravé a ktoré potrebujú pomôcť refinancovať svoj dlh bez toho, aby sa podlomila dôvera v trh,“ konštatuje sa v návrhu.

Dodatkom sa tak rozšíri možnosť Európskeho finančného stabilizačného nástroja, teda eurovalu, poskytovať úverové linky aj týmto relatívne zdravým štátom, ďalej sa zavedie možnosť rekapitalizácie finančných inštitúcií členského štátu eurozóny prostredníctvom úveru čerpaného v mene vlády takéhoto členského štátu, nákupu dlhopisov na sekundárnych trhoch na základe analýzy Európskej centrálnej banky alebo prostredníctvom nákupu dlhopisov na primárnych trhoch.

debata chyba