Krajcer: Súčasťou vlády s veľkou pravdepodobnosťou neostávame

Ministri za SaS pravdepodobne neostanú súčasťou vlády do predčasných parlamentných volieb. Po rokovaní kabinetu to vyhlásil minister kultúry a podpredseda strany Daniel Krajcer s tým, že o všetkom sa rozhodne po návrate prezidenta Ivana Gašparoviča do vlasti.

12.10.2011 20:31
Daniel Krajcer Foto:
Minister kultúry Daniel Krajcer
debata

„Nemáme dôvod utekať, myslíme si, že sme si dobre zastávali svoje rezorty a svoju prácu, nikto z ministrov za SaS nemal žiadny škandál… Nemáme dôvod z vlády odchádzať, ale, pochopiteľne, nastáva istý vývoj, ale treba počkať na pána prezidenta,“ povedal.

Krajcer odmietol, že by ich premiérka Iveta Radičová, ktorá ich na vzdanie sa funkcií vyzvala v utorok, na stretnutí na začiatku stredajšieho rokovania kabinetu požiadala o odchod z vlády alebo o odchod z rokovania. „Diskutovali sme práve o ústavných možnostiach, ktoré súvisia s návratom prezidenta.“ Na margo odvolania šéfa SaS Richarda Sulíka z postu predsedu parlamentu, o ktorom sa hovorí v kuloároch, poznamenal, že je to právo poslancov.

Na novinársku otázku, či budú liberáli naďalej podporovať vládny program a zákony z neho vyplývajúce, Krajcer reagoval s tým, že záleží od toho, aké právne normy budú prichádzať do parlamentu. „Dnes sme podporili návrh štátneho rozpočtu. Považujeme to za dôležitú vec pre občanov a takýmto spôsobom budeme pristupovať aj k jednotlivým návrhom, ktoré sa objavia v Národnej rade SR. My tu nie sme kvôli politickým stranám, ale sme tu kvôli občanom a našim voličom a takto budeme postupovať až do posledného dňa fungovania parlamentu,“ zhrnul.

Avizoval, že vzhľadom na otázky v súvislosti s hlasovaním v parlamente nielen o štátnom rozpočte bude potrebné zrealizovať stretnutie doterajších koaličných strán. „Koaličná zmluva formálne ešte neskončila, aj keď de facto možno už hej, ale de jure ešte nie. Očakávame ešte jedno stretnutie koaličných partnerov, kde práve tieto otázky si môžeme prerokovať,“ uviedol. Podotkol, že postoj SaS sa bude odvíjať od rozumnosti a prospešnosti jednotlivých návrhov.

Hlasovanie SaS zlikvidovalo podľa Figeľa koaličnú dohodu

Utorkové hlasovanie SaS o eurovale spojené s hlasovaním o dôvere kabinetu Ivety Radičovej (SDKÚ) bolo flagrantné porušenie koaličnej dohody, ktoré ju vlastne zlikvidovalo. Na tlačovej konferencii počas rokovania vlády to vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ.

Líder Mostu-Híd Béla Bugár ho doplnil, že po zvalení vlády poslancami SaS museli zvyšní traja koaliční partneri hľadať podporu k eurovalu. Za to zaplatili politickú daň, ktorou sú predčasné voľby. Tie by sa mali na základe rokovania Smeru so šéfmi SDKÚ, KDH a Mosta-Híd uskutočniť 10. marca budúceho roka.

„Dá sa povedať, že koaličná zmluva ako taká fakticky neexistuje. Všetko aj v parlamente budeme musieť znovu zvážiť,“ avizoval Bugár.

Podľa Figeľa sú otázky o ďalšom fungovaní súčasnej vlády aj v rukách prezidenta Ivana Gašparoviča. Šéf kresťanských demokratov predpokladá, že hlava štátu začne konať hneď po svojom návrate zo zahraničnej návštevy Indonézie. „Nevidím dôvod na nejaké špekulácie alebo zásadnejšie otázky,“ konštatoval. Gašparovič by sa mal do Bratislavy vrátiť vo štvrtok okolo polnoci. Pre vnútropolitickú situáciu zrušil svoj ďalší pracovný program na Filipínach.

Na otázku, v akej zostave kabinet dovládne a či jeho súčasťou budú aj ministri za SaS, predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda reagoval, že ide o otázku vládneho charakteru a záležitosť premiérky. „Je to výsostne jej kompetencia,“ pripomenul. Iveta Radičová už vyzvala predsedu parlamentu Richarda Sulíka, ako aj štyroch šéfov rezortov za túto stranu, aby zo svojich postov odstúpili.

Dzurinda priamo nevylúčil po predčasných parlamentných voľbách spoluprácu so Smerom. „Ešte toľko vody pretečie Dunajom, že sa nám umožní o týchto volebných témach často porozprávať,“ poznamenal.

debata chyba