Radičová stopla odvodovú reformu, ministri SaS znovu odmietli odstúpiť

Reforma odvodov a daní nebude. Proti zmenám vystupovali už v minulosti v bývalej koalícii najmä kresťanskí demokrati.

13.10.2011 12:18
mimoriadne zasadanie vlády, vláda SR Foto:
Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál (zľava), minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ a predsedníčka vlády Iveta Radičová počas mimoriadnej schôdze vlády SR.
debata (76)

Informáciu o zastavení najdôležitejších reforiem, ktorú avizoval denník Pravda, sa tak potvrdila. Reformu podľa sme.sk zastavila oficiálne premiérka Iveta Radičová (SDKÚ).

„V tejto chvíli je už jasné, že daňovo-odvodová reforma neprejde. Je mi ľúto,“ povedal po rokovaní vlády minister práce Mihál. Nevidí šancu, že by prešiel akýkoľvek návrh zákona, ktorý by zásadným spôsobom ovplyvnil dianie na Slovensku. „Okrem štátneho rozpočtu nie je možné očákávať, že by v parlamente nejaký zásadnejší návrh prešiel,“ dodal Mihál.

Reforma mala začať platiť od začiatku budúceho roka. Jej súčasťou mala byť superhrubá mzda, zmeny v sociálnych a zdravotných odvodoch, pričom zamestnanci mali v čistom dostávať viac, väčšina živnostníkov si zas mala pohoršiť.

Mihál a ďalší ministri SaS, ktorí prišli medzi novinárov po mimoriadnom rokovaní vlády, avizovali, že liberáli pri hlasovaní podporia štátny rozpočet . Na štvrtkovom zasadnutí vlády aj oni podporili skrátenie volebného obdobia Národnej rady SR. Šéf rezortu práce túto podporu podmieňuje tým, aby rozpočet bol predložený do Národnej rady SR v podobe, ktorú koalícia schválila spoločne. „Je to koniec daňovo-odvodovej reformy,“ dodal.

Galko sa už necíti vo vláde dobre 

Ministri SaS opäť odmietli úvahy o tom, že by mohli z vlády odstúpiť. Šéf rezortu obrany Ľubomír Galko však priznal, že sa už v súčasnej vláde necíti dobre. „Myslím si, že tie kroky, ktoré sa dnes dejú a ktoré sa budú v najbližšom období diať, neboli zmanažované za posledné dni,“ vysvetlil podpredseda SaS Galko.

Galko sa podľa vlastných slov vládnym kolegom ironicky poďakoval za to, že tak „urýchlene našli dohodu“ s opozičnou stranou Smer. „Pán minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) povedal, že berie späť svoje slová o tom, že mu je ľúto, že táto vláda končí, po tejto mojej poznámke,“ priblížil Galko.

Vláda odsúhlasila skrátenie volebného obdobia parlamentu. To sa skončí 10. marca 2012, vtedy by sa mali konať predčasné voľby.

76 debata chyba