Súd potvrdil Salingerovi oslobodzujúci rozsudok

Krajský súd v Žiline potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Františka Salingera. O jeho nevine v prípade vraždy "bieleho koňa" Štefana Gažura a ekonomických podvodov rozhodol ešte minulý rok v auguste okresný sudca. Proti tomu sa okamžite odvolal špeciálny prokurátor, krajský súd jeho odvolanie zamietol.

13.10.2011 15:36
Salinger, súd Foto: ,
V auguste 2010 okresný súd rozhodol o oslobodení obžalované Františka Salingera a toto rozhodnutie potvrdil teraz aj krajská súd.
debata

„Odvolanie bolo zamietnuté pre jeho nedôvodnosť a myslím, že to je logické vyvrcholenie dôkazovej situácie, ktorá sa v tomto konaní nachádzala,“ reagoval po potvrdení oslobodenia Salingerov obhajca Pavol Kuric. Salinger je momentálne za mrežami, kde si odpykáva trest za inú, ekonomickú trestnú činnosť.

Na nedôveryhodné dôkazy, pre ktoré bol vynesený oslobodzujúci výrok, sa tak ako okresný odvoláva aj krajský sudca. Obžaloba bola totiž postavená najmä na výpovediach dvoch svedkov, ktoré mali obžalovaného usvedčiť z trestnej činnosti. Tí však poskytli niekoľko odlišných výpovedí, podľa sudcu klamali a celé dokazovanie viny tak spochybnili. „Krajský súd dospel k záveru, že prvostupňový súd vykonal dokazovanie v dostatočnom rozsahu. Vykonané dôkazy prvostupňový súd vyhodnotil správne a dospel k zákonnému rozhodnutiu o oslobodení obžalovaného. Rozhodnutie okresného súdu je aj v súlade so zásadou – v pochybnostiach v prospech obžalovaného,“ informovala o verdikte Krajského súdu v Žiline jeho hovorkyňa Anna Záborská.

Policajti Gažurov hrob vykopali v roku 2007, teda desať rokov po vražde, po tom, ako ho prezradil utajený svedok. Zbraň, ktorou bol zastrelený, sa nikdy nenašla. To bola jediná vražda, z ktorej Salingera obžalovali a v roku 2008 sa začal súdny proces. Polícia aj prokuratúra ho označili za člena podsvetia. Neskôr bývalý krajský šéf polície František Posluch informoval o ďalších obvineniach v súvislosti s mafiánskymi prípadmi a vraždami z konca 90. rokov. Podľa polície sa mal pokúsiť tri razy zlikvidovať mafiána známeho pod prezývkou Gorila a tiež si vraj objednať vraždu žilinského policajta Miroslava Hlinicu. Posluch tiež vlani tvrdil, že Salinger je za výbuchom telefónnej búdky v centre Žiliny, pri ktorej zomreli traja ľudia a obvinil ho z trestného činu všeobecného ohrozenia.

Proti rozhodnutiu krajského súdu už prokurátor sťažnosť podať nemôže. Je tu však možnosť napadnutia mimoriadnym opravným prostriedkom na Najvyššom súde. Či tak prokurátor urobí, zatiaľ nepovedal. Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý prípad dozoroval, si počká na písomné uznesenie zo súdu.

debata chyba