Graffitmi na pomoc onkologicky chorým deťom

Smrtka s cigaretou v ruke. Muž s časťami tela presvietenými röntgenom a pri ňom nápis "Včasné odhalenie rakoviny zachraňuje životy." Namaľované podpisy, nápisy a obrazce. Od pondelka pribudlo na vonkajšie steny niektorých budov bratislavskej Cvernovky niekoľko graffitov.

14.10.2011 09:39
Graffiti vs. Cancer Foto:
Na akcii Graffiti vs. Cancer sa zúčastňujú graffiti umelci zo Slovenska, Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie, Španielska a Dánska. V Cvernovke chcú pomaľovať stenu s rozmermi cca 9×70 m.
debata

Na sprejujúcich writerov však nikto nevolá políciu, ani sa nad pomaľovanými stenami nepohoršujú okoloidúci. Writeri zo skupiny Graffiti Roots totiž zorganizovali celotýždňovú akciu Graffiti verzus rakovina, z ktorej výťažok pôjde onkologicky chorým deťom. Okrem podpory dobrej veci chcú tiež zmeniť nazeranie ľudí na tento druh umenia ulice.

„Keď sa povie graffiti, človek si väčšinou predstaví dočarbané steny. V tomto prípade sa absolútne nestotožňujeme s vecami v uliciach, ktoré majú podľa ľudí deštrukčný efekt. Graffiti sa dajú poňať aj inak a môžu slúžiť na lepší účel. Budeme veľmi radi, keď to ľudia budú akceptovať a zmenia negatívny názor na gragfiti umenie,“ hovorí hlavný organizátor akcie Sofiane Zinai.

Writeri, ktorí prišli maľovať do Cvernovky sa s ilegálnymi vecami nestotožňujú. Okrem Slovákov akciu podporili aj umelci z Nemecka, Rakúska, Dánska, Španielska a Veľkej Británie.

„Takýto spôsob boja proti rakovine ma zaujal, je to pre mňa novinka. Dúfam, sa nám niečo podobné podarí zrealizovať aj v Kodani,“ povedal Christian Olsen z Dánska. S ďalšími zahraničnými writermi pripravujú spoločnú kolekciu graffitov.

Writer Patrik z Revúcej sa graffitom venuje osem rokov. Na stenu v Cvernovke namaľoval pandu. „Nemôže každú zobrať tematiku Graffiti verzus rakovina štýlom, že všade budú lebky a smrť. Vybral som si pandu, lebo žije v tom najčistejšom prostredí a je ich málo,“ povedal.

„Keď niekto niečo namaľuje na stenu, nič sa tým nevyrieši. Preto počas týchto dní rozdávame aj prospekty, ktoré hovoria, ako sa chrániť pred tým, aby došlo k najhoršiemu,“ dodal Zinai.

Komplex v Cvernovke bude v budúcnosti zmenený, niektoré budovy sa zbúrajú, aj tieto graffiti majú teda obmedzenú životnosť. Writerom to nie je ľúto, vedeli, do čoho idú.

„Ide o fotku, veľakrát som vedel, že to, čo namaľujem dnes, zajtra pretrú, ale stojí to za to,“ hovorí writer Michal. Výťažok z verejnej zbierky, zo vstupného na rapový koncert a na hip-hop market, ktoré budú v sobotu, poputujú občianskemu združeniu Svetielko nádeje.

Na akcii Graffiti vs. Cancer sa zúčastňujú...
Na akcii Graffiti vs. Cancer sa zúčastňujú...
+1Cieľom benefičného eventového týždňa Graffiti...
debata chyba